Gata cu fumatul în baruri: sănătatea plămânilor sau ipocrizia unui stat”bolnav”?

50

Fumatul în spaţiul public tinde să devină, la nivel mondial, o specie pe cale de dispariţie. Dacă newyoerkezii, de pildă, nu vor mai avea voie de luna viitoare să fumeze pe stradă sau în parcuri, românilor li se pregăteşte un nou proiect de lege, care să anunţe sfârşitul fumatului în baruri, restaurante şi alte spaţii publice închise. Statisticile de sănătate justifică aceste măsuri prin bilanţuri negre, iar statul pretinde că ţine la sănătatea cetăţenilor, însă susţinătorii fumatului în cârciumi invocă ipocrizia autorităţilor. Explicaţiile, după părerea lor, ar trebui căutate în rândul cauzelor care atrag din ce în ce mai mulţi tineri în rândul fumătorilor: joburi din ce în ce mai greu de găsit, viaţă scumpă, salarii mici.

de Roxana Bucată

Dacă voinţa v-a lăsat baltă la fiecare tentativă de renunţare la fumat, legiuitorii români vă dau o mână de ajutor prin înăsprirea legislaţiei în domeniu. În prezent, legea „protejează” fumătorii, asigurând spaţii speciale pentru cei care fumează în baruri şi restaurante la câţiva centimetri de nefumători. Proiectul de lege prevede interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice, nerespectarea reglementării sancţionându-se cu suspendarea temporară a activităţii. Prin spaţii publice închise înţelegem “toate spaţiile din instituţiile publice centrale şi locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, de învăţământ, medico-sanitare, culturale, de educaţie, sportive, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, toate spaţiile de navetişti (maşini, platforme, pasarele, scări, staţii de aşteptare, etc), spaţiile închise de la locul de muncă,  săli sau unităţi de jocuri de noroc, cabine telefonice, benzinării sau zonele de joacă pentru copii”.

Iniţiatoarea acestui proiect, deputatul Manuela Mitrea, argumentează în cadrul dezbaterii de astăzi de ce e necesară interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Fumul produs prin arderea tutunului cauzează şi agravează o serie de boli pentru fumătorii involuntari, spune aceasta. De cealaltă parte, Costi Rogozanu, jurnalist şi critic literar, este împotriva acestui proiect, susţine că nu fumatul în spaţii publice este de vină pentru numărul fumătorilor, ci factorii sociali care merg mână în mână cu fumatul.

Ce părere aveţi despre proiectul de interzicere completă a fumatului în spaţiile publice închise? Sunteţi de acord cu această măsură? Credeţi că ar fi posibilă interzicerea fumatului în spaţii deschise în Bucureşti în viitorul apropiat?

Reglementarea fumatului – “moft” sau necesitate?

de Manuela Mitrea, deputat

România are nevoie de o nouă lege care să reglementeze fumatul în spaţii publice. Iar cel mai convingător argument în favoarea unei astfel de legi este cel dat de statisticile medicale: 89 de români mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră! La fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului!

În cele ce urmează voi prezenta, pe scurt, argumentele de natură medicală, dar voi vorbi şi despre legislaţia anti-fumat la nivel mondial, pentru a demonstra de ce în România avem nevoie de o lege mai bună decât cea în vigoare.

Despre fumatul involuntar

Bogat în numeroase substanţe chimice toxice, fumul produs prin arderea tutunului cauzează şi agravează o serie de boli. După publicarea în 2006 a Raportul Surgeon General despre efectele fumatului involuntar şi în 2007 a Raportul Surgeon General despre efectele fumatului „la mână a doua” în cazul copiilor, medicii au ajuns la concluzia că fumatul involuntar PRODUCE:

– În cazul nou-născuţilor: sindromul de moarte subită
– În cazul copiilor: boli ale tractului respirator inferior, boli ale urechii medii, bronşite astmatiforme, astm
– În cazul femeilor însărcinate: fătul va avea o greutate mică
– În cazul adulţilor: cancer pulmonar la cei care nu au fumat vreodată; boli coronariene.
De asemenea, fumatul involuntar POATE produce:
– În cazul copiilor: leucemie, limfom, tumori cerebrale, cancer
– La femei însărcinate naştere prematură
– La adulţi: cancer mamar; creşterea riscului de cancer de sinus nazal la nefumători; creşterea riscului de accident vascular cerebral; ateroscleroză; debutul sau agravarea astmului

Este folosită expresia “fumat involuntar” şi nu “fumat pasiv” tocmai pentru a accentua expunerea fără voie a persoanelor din jurul fumătorilor.

Cadrul legislativ la nivel mondial

Convenţia-cadru pentru controlul tutunului (FCTC) este primul tratat la nivel mondial privind sănătatea publică. Tratatul a fost elaborat după patru ani de negocieri şi discuţii între membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). La momentul aprobării sale în anul 2004, Tratatul a fost semnat de 192 de părţi (inclusiv de Comunitatea Europeană). De ce este necesară această convenţie?

În prezent, în lume, tutunul constituie principala cauză prevenibilă a deceselor. Dacă tendinţele curente în privinţa fumatului persistă, tutunul va ucide aproximativ 10 milioane de persoane anual până în anul 2025 şi un miliard de persoane către sfârşitul secolului 21.

Mai multe state au adoptat legi aspre împotriva fumatului în locurile publice. Putem da ca exemple Irlanda, Noua Zeelendă (în 2004), Uruguai (2006), Anglia (2007), Panama (2008) sau Turcia (2009).

Legile adoptate în aceste ţări spun că fumatul este interzis în toate spaţiile publice închise, la locurile de muncă, în baruri şi restaurante, în transportul public. Amenajarea camerelor destinate fumatului este interzisă. Există totuşi câteva mici excepţii care se referă la spaţiile de locuit sau cvasi-rezidenţiale, cum ar fi închisori, hoteluri.

Multe alte ţări au introdus şi ele legi care interzic fumatul în spaţiile publice şi la locurile de muncă, inclusiv în baruri, restaurante şi transportul public, dar permit camere pentru fumători sau camere pentru fumat trabuc.

Franţa, Italia sau Suedia, de exemplu, au criterii foarte stricte pentru amenajarea acestor camere de fumat. Ele trebuie să fie bine ventilate, complet separate de spaţiul pentru nefumători şi nu se permite servirea mâncării şi a băuturii în aceste spaţii. Aceste condiţii fac ca puţini dintre comercianţi să le mai amenajeze.

În Norvegia camerele de fumat sunt permise în unele locuri de muncă, dar nu şi în baruri şi restaurante.

În Canada, 10 din 13 provincii şi teritorii au legi stricte împotriva fumatului în spaţiile închise, dar şi împotriva fumatului în locurile publice neacoperite, respectiv în aer liber.

Toate statele din Australia şi teritoriile continentale au interzis fumatul în spaţiile publice şi la locurile de muncă. Patru state nu permit nici o excepţie, iar în Queensland, este interzis fumatul în aer liber, acolo unde se serveşte mâncare sau băutura.

Anti-anti-fumat în spaţii publice

de Costi Rogozanu, jurnalist

Chiar în proiectul de modificarea a legii antifumat deputata Manuela Mitrea cita nişte date ale Ministerului Sănătăţii care îmi uşurează misiunea. Se spune acolo că numărul fumătorilor a scăzut cu vreo 5 procente din 2003 în 2009. Nu se iau în considerare nişte variabile greu de identificat: de exemplu, cît a crescut contrabanda de cînd preţul ţigărilor a depăşit 2 euro. Dar mai e o informaţie preţioasă acolo: în rîndul femeilor (mai ales printre cele tinere), fumatul a cîştigat teren cu vreo 3 procente. Deşi fumătorii se împuţinează, tinerele femei fumează din ce în ce mai mult. De ce? Pentru că e permis fumatul în spaţiul public?

Aici intervine ipocrizia unor autorităţi derutate. Dacă te uiţi pe alte statistici începi să te lămureşti sau măcar să bănuieşti. Poţi observa nu doar că tinerii sînt într-o situaţie din ce în ce mai precară în ultimii 5 ani: joburi din ce în ce mai greu de găsit, viaţă scumpă, salarii mici, condiţii care merg perfect mînă în mînă cu fumatul. Dar şi că tinerele femei sînt repartizate în joburile cele mai post plătite. Sînt cele care muncesc cel mai mult în condiţii grele. Mi se pare culmea să luăm, în consecinţă, o măsură cinic-logică: nu mai fumaţi că vă face rău.

Trecem la spaţiile publice. Ce s-ar dori acum ar fi înfiinţarea unor camere speciale de fumat în interiorul restaurantelor. E o reacţie la cealaltă bătaie de joc, aia de pînă acum: spaţiul rezervat nefumătorilor (pînă la urmă au renunţat aproape de tot la bătaia de joc cu două scaune într-un colţ pentru nefumători). Se iau măsuri pentru că alte măsuri nu au fost respectate. Se fac legi pentru că s-au dat anterior legi pe care le-a încălcat toată lumea. Nu e prima oară. Dar e deranjant.

Însă principalul motiv pentru care sînt împotriva interzicerii fumatului prin restaurante şi cîrciumioare este distrugerea (oricum aflată în curs de evoluţie) spaţiului public ieftin şi bun. Centrul Bucureştiului deja a fost ocupat de instituţia pub-ului şi a clubului cu bere scumpă. Se curăţă, se face curat şi se obţine un mediu aseptic de băut. Dar nu cumva să fumăm – încă o investiţie pentru cîrciumar, încă un motiv să faci din toate localurile un soi de spital insipid pentru consum de droguri legale.

Sînt de acord că nefumătorii au fost şi sînt discriminaţi. Numai că, din păcate, reacţia va genera o şi mai mare tîmpenie şi o schimbare a spaţiului public într-o formă şi mai anostă de socializare. Faceţi-mi bine cu forţa. Dar nu-mi cereţi să fiu şi de acord.

Foto: Reuters

Cititi si:

New York-ul interzice fumatul afara

Los Angeles-ul inaspreste regulile de interzicere a fumatului in spatii deschise

Fumatul pasiv cauzeaza nasterea unui copil mort sau cu defecte


50 de comentarii

 1. Ce probleme de importanta majora pentru anul 2011 are doamna Manuela Mitrea :))) , un proiect de lege tampit, se numeste INGRADIREA LIBERTATII, maine poimaine hai sa interzicem si alcoolul in locale, ca si asta face rau, nu ?… si cafeaua parca e rea ?… doar se percepe taxa de viciu pe ea :p.
  Oricine are libertate de a alege ce vrea, daca eu vreau sa fumez ma duc intr-un local de fumatori, daca nu ma duc in alta parte, nu te obliga nimeni sa stai langa un fumator…

  • Cafeaua nu dauneaza altora, bou incaltat!
   Cat timp ce faci tu (fumatul) dauneaza celor din jurul tau, este normal sa fii sanctionat pentru asta.

  • asa poate e si alegerea mea sa ma dau cu masina pe trotuar. Dar probabil daca esti TU pe trotuar, nu ti-ar placea prea mult dreptul meu la libertate, nu-i asa?
   Nu interzice nimeni sa fumezi la tine acasa. Locul public nu e numai al tau.
   Mai deschide si tu ochii si vezi ce faci altii civilizati. Ne tot plangem ca la noi nu-i ca-n germania, dar cd e ceva ca-n germania noi suntem destepti (si liberi), iar ei sunt prosti (si ingraditi).

   Si stati linistiti, ca daca nu deschidem noi ochii si adoptam legea, in curand vom fi obligati sa o adoptam de UE. Asa ca cel mult mai dureaza cativa ani. Iar pretul va urca, si se va alinia cu pretul tutunului in celalalte state. Poate ar trebui sa aplici pt cetatenie moldoveana de pe acuma, sa fii sigur ca prinzi loc 😉

 2. hai sa nu fim dusi cu pluta..evident ca ar fi bine sa nu se mai fumeze in spatii publice. eu sunt fumatoare de 8 ani..dar nu sunt impotriva pt ca ar avea numai efecte pozitive
  ronnie: alcool daca vrei, bei sau nu,simplu. dar fumatul pasiv se intampla implicit si nefumatorii sunt obligati sa inspire fumul nostru, ceea ce nu e normal

  • sunt obligati sa inspire fumul nostru, nu-i asa? inclusiv in smoking lounge-urile din aeroporturi, care vor fi inchise conform acestui proiect de lege?

   interzicerea totala e o masura stupida si ingradeste libertatea cetateanului si dreptul la libera alegere.

   s-ar putea incerca o delimitare mult mai buna a spatiilor pentru fumatori, insa asta ar fi o prea mare bataie de cap, nu`i asa? interzicerea fumatului in jumatate din spatiile enumerate in proiectul de lege mi se pare benefica, pe cand cealalta jumatate mi se pare idioata. tocmai de aceea acest proiect de lege ar trebui discutat serios.

   • problema e atat de prost pusa.
    majoritatea fumatorilor gandesc asa – eu, omul cu drepturi, ei – cei care vor sa le ingradeasca.
    nefumatorii – ei – oamenii rai si nocivi care ne strica sanatatea si ne incomodeaza, noi – cei morali, corecti si care vegheaza la dreptul nostru de a trai bine si frumos.

    si cine discuta un proiect de lege trebuie sa aiba in considerare ambele optici si sa le faca sa ajunga la un punct comun.

    • Nu poate fi un punct de vedere comun: adica de ce un fumator sa-mi dea cancer? Sa imi dea mai putin sau mai mult? Si asa sunt destule noxe in lume.

     Dar e real, sunt alte prioritati, fumatoru l trebuie mai intai sa invete sa se spele si abia apoi sa se lase de fumat.

  • Anca, mesajul tau dovedete ca esti o persoana cu mult bun simt, o persoana educata si careia ii pasa si de cei din jurul sau. Daca toti fumatorii ar fi la fel de educati si ar avea la fel de mult bun simt ca tine, ar intelege ca nefumatorii nu trebuie obligati sa inspire fum de tigara doar pt ca fumatorii au chef de placeri toxice. Inca odata, felicitari!

 3. Anca, ai dreptate pana la un punct, adica pana aici: “nefumatorii sunt obligati sa inspire fumul nostru” nu ii onliga nimeni…pot sa nu vina la bar, pot sa mearga la o cofetarie sau pot sa-si ia o masca de gaze…. caz in cae ne va fi mai greu sa vorbim cu ei, dar putem trece si peste neajunsul asta. Eu am o gramada de prieteni care nu fumeaza su cu care ma intalnesc la un pahar de vorba..evident in barurile in care se fumeaza. Nici nu ma gandesc sa merg cu ei intr-un bar in care nu se fumeaza. Vor la fum bine, nu… la revedere. Intelegi? Nu-i obliga nimeni….dar au doar o singura alegere..ceea ce e altceva!

  • Adica preferi sa fumezi in loc sa-ti pastrezi prietenii? Preferi sa-ti pastrezi viciile de kkt in loc sa mai lasi si dupa prietenii tai? Mentalitati stupide. nu zice nimeni ca sa mergi zilnic dupa ei..
   ah si domnului jurnalist, care argumenteaza ca vezi doamne tinerii fumeaza acum mai mult ca au joburi prost platite? Pai tocmai n-ar fi un stimulent pt ei ca sa nu mai cheltuie 3 mil pe luna pe tigari? nu le-ar prinde bine banii aia?
   De fapt propun ca Statul sa distribui tigari gratuite cetatenilor stresati, evident dupa ce i-a dus la psiholog, ca sa stabileasca nr de pachete/zi.

   Si ce te faci atunci cand la tine in oras nu e un loc pt nefumatori? stai ca prostul in casa ca n-ai unde iesi sau te apuci si tu de fumat sa fii ca restul turmei de oi?
   Alt lucru: un fumator nu are si el dreptul la aer curat sau e ok ca daca fumeaza 100 intr-un bar, si concentratia de oxigen incepe sa fie mai mica decat aia de fum, e ok si pt un fumator, nu?

   • Nu stiu ce te faci daca la tine in oras nu sunt locuri pentru nefumatoiri dar, dupa tendinta actuala, mondiala si de la noi, o sa aflu cat de curand ce o sa fac cand o sa fie NUMAI locuri de nefumatori…. Probabil o sa ne strangem acasa si o sa bem/fumam ca negrii. Asta e!

 4. interzicerea fumatului este o viclenie.de ce sa ma duc la carciuma daca nu mai gasesc atmosfera,daca prietenii mei fumeaza si astfel ei nu vor mai merge etc…asa ca nu ma mai duc nicaieri,stauin casa si mor singura!
  cand se interzice ceva,acel ceva devine foarte dorit si se va face contrabanda si se vor face locuri clandestine si nu se va respecta interdictia si se vor da amenzi …un intreg lant de reguli si nereguli.si prilejul de a se face bani cu nemiluita pentru cei ce fabrica,vand,fac trafic…eu nu fumez.am incercat din rasputeri sa imi placa si pana la urma am renuntat sa ma mai prefac .dar fumand ma puteam incadra mai usor in grup, aveam ceva in comun cu totii si prieteniile se legau mai usor.poti imprumuta o tigara sau o poti cere pur si simplu. dar nu poti sa legi o conversatie sau sa te imprietenesti cu cineva dorit , care este in grupul din care tu nu faci parte…etc cersind o cafea sau un suc…de fapt este o masura impotriva imprietenirii .cei care nu au niciun fel de viciu si sunt impotriva micilor placeri, sunt siguri de ei si isi dau aere ca au dreptul de a interzice.interzicerea fumatului este o masura care te duce cu gandul la dictatura. dictatura celor tristi,fara prieteni,bolnaviciosi…si care au sadismul de a cere sa plece fumatorul!eu m/am prefacut 25 de ani ca fumez de dragul de a fi cu acei nebuni si interesanti tineri ai adolescentei mele…

  • se va schima mentalitatea asta de “esti cool” daca fumezi, la fel ca in celelalte tari.

   Iar ca persona nu te poti imprieteni cu cineva fara sa fumezi, e problema ta personala, si nu a fumatului

 5. eu cred ca dezbaterea asta nu isi are rostul. Dl Rogozanu foloseste ca punct de plecare o premiza gresita. Nu interzicem fumatul in locuri publice pt ca asta e cauza nr mare de fumatori. Nu ma intereseaza de ce fumeaza oamenii (chiar si eu mai fumez ocazional). Chiar si ca fumator prefer sa fumez atunci cand vreau eu, si nu cei din jur. Vreau sa pot iesi in oras intr-un restaurant sa mananc fara sa inhalez si ingurcitez fumul de tigara al vecinilor. Asta e o chestie de bun simt, si chiar si chelnerii iau scrumiera de pe masa cd servesc mancarea. Asa sunt protejat de mine, nu si de cei de la masa alaturata.
  Vrau sa ies in oras fara sa duhnesc ca un hoit cd ajung acasa. Vreau sa pot foosi o bluza de doua ori, fara sa fiu nevoit sa o spal dupa fiecare iesire in oras. Vreau sa vad o femeie frumoasa in capatul opus al localului fara sa ma chinui sa vad prin ceata fumului de tigara. Si in ultimul rand vreau sa am alegerea de a iesi in oras fara fumul de tigara. am aceasta alegere? Cate localuri de nefumatori cunoasteti voi? Eu stiu doar ceva cofetarii si ceainarii, care oricum sunt inchise seara.

  Da poate ar fi bine sa le avem pe amandoua. Dar nu se poate. Pt ca nimeni nu va interzice fumatul, riscand sa isi piarda clientela in fata concurentei. Romanii evita localurile de nefumatori. E un fact. Cat timp se interzice peste tot, nu vom mai putea alege concurenta (localul de fumatori), si atunci putem sa ne alegem localul dupa preturi, atmosfera, stil etc, si nu dupa fumatori-nefumatori.
  S-a interzis si fumatul in tren. nu a murit nimeni … Au interzis si alte tari fumatul in localuri. Din nou, nu a murit nimeni. Cand ai de ales, e greu sa alegi metoda dificila (de a iesi afara sa fumezi). Cand doar alegerea dificila in fata, te obisnuiesti ….

  Si chiar daca nu va scadea nr de fumatori (desi eu sunt convins ca va scadea), va scadea cantitatea consumata. Toti cei care “sudeaza” tigarile, daca vor sa mai petreaca timp si in interiorul localului va trebui sa mai reduca numarul, si sa-i mai ramana cateva tigari in pachet si pt mai tarziu.

  Fumam “ca turcii” pt ca a fost ieftin si comod. Poate ne vom pune mai mult mintea la contributie asa, si nu ne vom mai plange atata ca nu avem bani de paine, dar avem de tigari.

  PS: ramane sa si APLICAM legea, dupa intrarea in vigoare

 6. dragilor treziti-va pana nu e prea tarziu bagati in plamani cea mai nociva substanta care declanseaza cancerul plumonal in majoritatea cazurilor, si atentie cei pasivi sunt mult mai afectati decat fumatorii activi, deci lasati tutunul ca este iarba diavolului si se vad rezultatele a crescut in mod alarmant decesul de cancer plumonar si chiar si in randul tinerilor..

 7. Oameni buni, fumatori,
  Batalia e pierduta, tota tarile, pana si cele africane, cum e Kenya, au introdus legi drastice contra noastra, ne ingradesc libertatea, nu dau doi bani pe dreptulde a alege, ne condamna de toate relele din lume. Noi suntem cei care poluam localurile, din cauza noastra mari suprafete de teren sunt cultivate cu tutun nu cu hrana, noi suntem-exagerand putin-sursa tuturor relelor societetii.
  Dar faptul ca vom pierde oricum lupta, ca vom fuma doar acasa, ca prietenii nefumatori vor veni in vizita si ii vom afuma-nu cu placere, dar asta e, tutunul da dependenta-dar ei nu se vor mai putea plange, nu inseamna cu nu vom mai lupta, nu inseamna cu no vom reaminti acestor mielusei blanzi si nevinovati ca:
  – peste 30% din cat dau eu pe tigari se duce la bugetul de stat…. si in situatia asta de criza, a nu fuma e un fel de a sabota finantele statului, de a lua de lua de la gura profesorilor mancarea, de a lua bolnavului medicamentul de pe noptiera, de lasa tara fara drumuri (pana si Guvernul facea reclama, acum ceva timp in urma,.tigarilor cu timbru nu a celor de contrabanda)
  – exista o taxa de viciu si una de sanatate, din care ar trebui platite tratamentele celor care abuzeaza de tigari (ca banii astia sunt deturnati in alte scopuri nu e vina noastra, noi ii platim)
  – ca mii, daca nu zeci de mii de oameni traiesc de pe urma industrie tutunului si platesc milioane de lei ca taxe, TVA, impozit pe salariu, imp pe dividente, imp pe profit
  Asa ca, sa lasam ipocrizia deoparte si sa o spunem verede in fata: de maine, producerea de tigarte, vanzarea lor si fumatul sunt interzise, la fel ca drogurile. Va tine?

 8. Pentru toti nefumatorii care au teasta groasa: nu va obliga NIMENI sa stati in baruri sau restaurante in care se fumeaza. Sunteti acolo de BUNAVOIE!

 9. O mare prostie!D-na Mitrea nu e de vina fiindca asa a lasat-o D-zeu ,are minte cata are,si vrea sa iasa in evidenta cu niste legi care produc doar nervi celor pe care d-na ii reprezinta in parlament.Eu sunt nefumator si nu vad pe mine cu ce ma avantajeaza aceasta lege avand in vedere ca localul in care intru il aleg voluntar,e optiunea mea daca vreau sa-mi las banii acolo sau nu.Cei care propun aceste legi nu se gandesc niciodata la urmari la faptul ca vanzarile horeca pot scadea dramatic,ca patronii localurilor dau faliment sa m d.,ei au o idee (probabil pe d-na o deranjeaza fumurile d-nlui Mitrea si s-a gandit ca daca nu i le poate interzice lui sa le interzica macar altora)si sunt parlamentari iar mintea pe care o au nu are niciodata intrebari.Deci vedeti cu cine votati ca uite ce poate face o proasta ajunsa in parlament.

 10. Eu sunt de acord cu interzicerea fumatului în toate spațiile publice, și în cele deschise și în cele închise. De ce? Simplu, dacă în unele din spațiile închise ar mai putea fi alegerea unui nefumător, în spațiile deschise nu mai este. Nu mi se pare normal ca un nefumător să inhaleze fumul altcuiva atunci când așteaptă în stație la autobuz/metrou/tren/avion. Sau când cineva este cu copilul în parc și nu vrea să-l expună la țigară, dar în parc sunt cete de fumători… Sau alegerea în cazul acesta ar fi: nefumătorii să nu mai facă copii, iar dacă totuși au să-i țină doar în casă? După cum este acum, un nefumător nu are dreptul să aleagă dacă pe strada unde merge să fie sau nu fum de țigară, dacă pe aceeași stradă este și un fumător. Pentru că un fumătorii până cum tot timpul au impus, fără drept de alegere, celor nefumători, să le inhaleze fumul. Cine vrea să fumeze, poate să o facă la el acasă, sau în localuri care să precizeze clar, pentru fumători, și care să aibă autorizație pentru așa ceva, dar în spații deschise (stații ale mijloacelor de transport, parcuri, străzi) este anormal și împotriva libertății celor care aleg să nu fumeze, pentru că dacă este fum în jurul unui om, el nu poate alege care molecule de aer să le inspire și care nu.

 11. Daca as fi spus mai devreme ca nefumatorii sunt intoleranti, poate m-at fi certat si nici nu ati fi aprobat comentariul meu! Un coleg de discutie mai sus spune clar “Eu sunt de acord cu interzicerea fumatului în toate spațiile publice, și în cele deschise și în cele închise.” Nu lasa nici un fel de loc de discutie…doar opinia lor exista si evident e cea buna!
  Eu ca fumator spun ca ar trebui si deje este interzis fumatul in multe locuri publice, corect si inchise si deschise, cum ar fi: scoli, spitale, mijloace de transport, locuri de joaca, si multe altele, chiar si restaurante, dar ca ar trebui lasat la alegerea proprietarului, nici macar nu spun permis… in altele, cum ar fi baruri, cazinouri, cluburi, stadioane!
  Uneori nefumatorii sunt atat de radicali de parca nu fac distinctie intre “permis” si “obigatoriu”: nu il obliga nimeni sa fumeze intr-un bar in care fumatul e permis….

  • Eu am spus asta, și am adus argumente pentru a-mi susține opinia (pe care o consider într-adevăr bună, și da, am exprimat-o clar). Dar dacă ai fi citit tot textul mesajului, ceea ce se pare că nu ai făcut, în cazul localurilor, am precizat că dacă este pentru fumători, să fie precizat și autorizat ca atare (deci este alegerea proprietarului ce fel de local dorește, pentru fumători sau nefumători). Iar nefumătorii care aleg să meargă în localuri pentru fumători, este alegerea lor, o pot face. Pe stadion să se fumeze? Unde într-o țară civilizată pot merge și copiii? Sau poate ne dorim să nu fim țară civilizată… Și da, nefumătorii sunt radicali, pentru că în momentul de față li se impune să inhaleze fum de țigară în spații deschise, și nu pot face nimic pentru a se împotrivi, decât să ocolească: parcuri, străzi, mijloace de transport în comun și stațiile acestora, ceea ce nu mi se pare normal. Iar discuția totuși era despre “fumatul involuntar”, ceea ce înseamnă printre altele și obligarea unui nefumător să inhaleze fum de țigară în locuri în care fumatul este “permis”…

   • Cred ca ai o problema cu masca… Aceeasi masca pe care o folosesti sa filtrezi fumul de esapament si gazele emise de masini, cand mergi pe strada, ar trebui sa filtreze si fumul de tigara…. e ceva cu ea, ai incercat sa-i schimbi filtrul?

    • E clar că nu ai argumente să îți susții opinia de fumător, vrei să fii ironic și nu-ți iese. Fumul de eșapament și alte gaze emise de mașini conțin cumva nicotină, dau cumva dependență? Petrolul este cumva o resursă care se reface în fiecare an, ca plantele de tutun? Sau poate nu știi că deja sunt mașini electrice, care nu funcționează cu benzină sau motorină, care nu emit deloc gaze, iar tendința este, cel puțin în țările civilizate (în care oamenii își prezintă și susțin opiniile în mod corect, cu argumente), să fie din ce în ce mai puține mașini care emit gaze, iar cele care emit, să fie totuși cât mai puțin. Iar dioxidul de carbon pe care-l elimină mașinile poate fi folosit de plante ca să ne dea oxigen, dar până acum nu știu de vreo plantă care să folosească nicotina în fotosinteză…

     • “dioxidul de carbon pe care-l elimină mașinile poate fi folosit de plante ca să ne dea oxigen” asta e cea mai tare! Deci daca imi iau un V8 de 5 litri sunt eco, dau de mancare la plante!!
      Dar aici nu vorbim de masini, vorbim de tigari, asa ca pana la votarea legii poti sa mergi la 2-3 metri in spatele sau in fata fumatorului si gata, ai scapat de problema!
      Nu incerca sa ma lamuresti cum e cu logica argumentatie cand scrii “Eu sunt de acord cu interzicerea fumatului în toate spațiile publice, și în cele deschise și în cele închise.” si 12 randuri mai jos spui “Cine vrea să fumeze, poate să o facă …. în localuri care să precizeze clar, pentru fumători, și care să aibă autorizație pentru așa ceva, ” C anu mai pricep nimic, sunt prea batut in cap: ori vrei sa se interzica in TOATE ori doar in UNELE, iar daca vrei doar in UNELE, nu mai avem ce discuta, asta vreau si eu, doar in UNELE. Repet: nu prind toate subtilitatile gandirii tale dar, evident, e vina mea…

 12. Ipocrizie totala! In tzara cea mai prafuita din lume, s-au gasit unii care sa sustina ca oamenii se imbolnavesc de la tutun. “De la tutun”, my ass! Nu poti iesi pe strada sau nu poti deschide fereastra sa te aerisesti, fara sa-ti intre in plamani TONE de praf imputzit si de gaze de esapament! Praful ala imputzit contine inclusiv particule de rahat uscat de caine, rahat de care sunt pline strazile si trotuarele!
  Din lene, incompetenta si coruptie, primarii lasa deoparte problema prafului, cu toate ca anul trebut Romania a fost la un pas de infringement din cauza “calitatii aerului” – dar nu e timpul trecut! mai am timp sa trimit niste scrisorele la Bruxelles pe tema asta, si luna viitoare!
  In schimb, s-au gasit niste dãshteptzi sa sustina ca oamenii mor de la tutun, ce sa vezi…! N-am vazut pe nici unu’ dintre astia morti de grija “bebelusilor din parcuri” sa faca scandal in fatza vreunei Primarii si sa strige: “da’ mai spalati dracului strazile alea! si INTERZICETI circulatia masinilor prin centrul orasului!”!!!

  Numai aici, pe forum, daca te uiti, nefumatorii sunt de departe mai agresivi si mai frustrati decat fumatorii! Eu cred ca lipsa tigarilor ii afecteaza la cap! Nu sunt, domnule, obligati sa intre in localurile “pentru fumatori”, sa mearga intr-ale lor, “pentru nefumatori”! Aaaaa…. nu prea sunt? inseamna ca majoritatea FUMEAZA. Pe de alta parte, sunt ATAT de indarjiti pe tema localurilor, incat ai zice ca toata viata si-o petrec prin carciumi! La munca, betzivanilor! si lasati fumatorii in pace, in localurile lor de sinucigasi! Platesc taxe suplimentare la “sanatate” in plus, la fiecare tzigara fumata – asa ca n-are de ce sa va doara undeva de sanatatea lor!

  • Codruta, lasa-i ca si asa sunt frustrati si agresivi, dupa cum ai spus mai sus si am obeservat si eu! Daca mai spun ca nicotina, substanta rea si care da dependenta, lucru dovedit de altfel, are si calitatea de a accelerea functionarea creierului…astia ar fi in stare sa vina sa ne ciomageasca!

 13. Descopera si lumea a 3-a legile popoarelor civilizate! Si cand citesc si argumente profumat in locuri publice mi se pare ca nu vorbim nici macar de lumea a 3-a ci de un fel de ev mediu in creierele unora. Apropo, in curand se va interzice fumatul in locuinte daca nu ai sisteme de filtrare adecvate (HEPA). De ce mortii ma-ti sa-ti miros eu cancerul daca tu vrei sa ti-l bagi in tine? Mori drak, te ajut si eu daca vrei , si am tot dreptul sa ma apar de tine, retardatule mintal!

 14. In vest toti fumatorii sunt priviti cu mila ca oameni ratati care nu se pot controla. Pe de alta parte sunt taxati la greu pentru ca fumatorii vor fi povara pe sistemul de sanatate care ar trevbui sa aiba alte prioritati decat sa vindece de bronsita pe toti loseri. Orice fumator plateste aici o asigurare de viata imensa si e corect asa. In Romania de ce nu se face acelasi lucru? Fumatorii sunt cei ce ii omoara de fapt pe pensionari si pe copii prin faptul ca ii priveaza de De fapt ce altceva sunt?

  A, ce sexy e sa saruti o femeie fumatoare: ca si cum ai saruta o scrumiera..bleah.

 15. Vedeti…cum am spus mai sus, batalia e pierduta! Nu poti invinge in fata extremesitilor radicali…care pana si azi umplu dicutia cu venin! Dar pana vor castiga lupta, pana nu vom mai putea fuma nicaieri, mai e drum lung si probabil gudronul monoxidul si celelelte substante zeci toxice (UPS! Va mira ca stim de ele?) isi for face efectul…
  @Nexus: “In vest toti fumatorii sunt priviti cu mila ca oameni ratati” dar banii ratatilor astia, adica peste 60% din pretul unui pachet de tigari sunt buni, nu-i asa? In fara de Bhutan, stat din lumea a III-a, a mai avut vreo tara “cohones” sa interzica definitiv fumatul?

 16. Sa se ia masuri in aceasta privinta, nu mai avem loc de fumatori, sunt peste tot. Ne imputim efectiv cand intram intr-un local, chiar si intr-o institutie ( scoli, facultati). Nu este posibil sa ne punem in joc sanatatea noastra, fumatul pasiv fiind mai periculos decat fumatul activ, daca voua nu va pasa de sanatatea voastra, ei bine, noua ne pasa. Nu suntem obligati sa respiram aerul infect pe care il scot fumatorii pe gura. Se inmultesc ca iepurii si ne invadeaza. Oameni inconstienti, am vazut copii ai caror parinti au murit de cancer din cauza fumatului, cu tigara in gura. Sa se fumeze in locuri special amenajate ! Sa se dea amenzi usturatoare. Sa se ia masuri, va rugam frumos.

 17. Pingback: TOTB.ro - Cine învinge într-un proces pentru tratarea pacienţilor fumători? Spitalele sau companiile producătoare de ţigări? » Think Outside the Box

 18. Monica Ionescu on

  Daca doriti sa va lasati de fumat, incercati cu cea mai buna tigara electronica din lume “eGo Joye” numai pe noul site http://www.tigarajoye.ro, primul site din Romania care comercializeaza produse originale Joyetech!
  Fara GUDRON, MONOXID DE CARBON si restul de 4000 de substante toxice continute de o tigara normala!

 19. In California fumatul in spatiile publice inchise e intersiz de cativa ani, poti merge la un restaurant, bar, club sa te simti bine si au o mica terasa pe care fumatorii merg isi fumeaza tigara si se intorc in local. Astfel in local este un aer curat, nu iti miros hainele, parul dupa ce iesi din respectivul local. De 2 ani de zile a inceput sa fie interzis fumatul si pe terase si nimeni nu a dat faliment din cauza asta . E foarte simplu se poate fuma in fatza, spatele restaurantului, clubului, barului si cand ai terminat de fumat te intorci la prieteni.
  In China s-a votata o astfel de lege de curand .

 20. nu sunt fumator si ma deranjeaza cand sunt afumat de cineva intr-un spatiu inchis. de ce trebuie sa suport eu intr-un spatiu public consecintele daunatoare mie ale actiuni altei persoane?

 21. de ce crede un fumator ca este persecutat daca nu este lasat sa agreseze pe nefumatori cu fumul produs de tigara lui ? este liber sa fumeze in aere liber sau in spatiul lui personal. este ca si cum ai obliga pe cineva sa consume cu forta o mancare toxica pentru el sau care pur si simplu nu ii place. nu sunt absurd sa neg dreptul cuiva sa fumeze; respectati-mi insa si mie dreptul sa nu fiu intoxicat.

 22. mai mu
  Ce nu se intelege este faptul ca aerul este proprietatea NATURII, nu proprietate privata. Asta trebuie sa intelegem toti, pentru ca am pierdut comunicarea cu natura, transformandu-ne in niste salbatici.Deversam substante toxice in apa, aer, fara sa ne pese.Suntem singuri in Univers? Si ce este asa greu de priceput? Cei ce fumeaza nu pot intelege ca sunt bombe chimice? Ei sunt ca masinile poluante care deverseaza dejectii toxice in aer, contribuind la otravirea mediului inconjurator. Ii otraviti pe ceilalti oameni? Da!
  Mai informati-va, mai cititi si vedeti ca substantele toxice raman in aer si timp de cateva ore dupa ce consumarea pretiosul drog. Solutia ideala ar fi sa se interzica cu desavarsire tigara, cum spunea cineva: producerea, comercializarea, etc. Dar pana acolo, tre sa fi tampit sa afli toate acestea, cat de rau poti face si sa continui fara pic de bun simt. Te-ai gandit cu adevarat ce lasi in urma ta? Dupa ce ca aerul este poluat cu diverse, mai contribui si tu cu otrava. Daca iubiti NATURA, faceti ceva pentru ea si pentru semenii vostri si energia consumata sa o folositi pentru cauze mai bune ca de exemplu reducerea poluarii la toate nivelele…..ce spuneti de asta?

 23. Stiati ca normal, un pachet de tigari este vreo 2-3 lei, iar pana la 13 lei sunt accize, bani care se duc la stat ? Daca ei fac astfel de legi, fumatul se va reduce drastic, de obicei in baruri, cafenele, fumatorii inraiti trag pana la un pachet pe seara. Presupunand ca vreo 10.000 de oamani sunt in fiecare seara in baruri, adica se duc cam 100.000 in visteria statului, adica vreo 3 mil lei noi / luna, deci cam 8 mil de euro pe an, si faptul ca slabe sanse sunt sa mai apuci pensia, cum zicea cineva mai sus, chiar credeti ca statul va da o astfel de lege ?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger