Gamerii sunt chemați să facă ordine în jungla cerebrală

0

Jocurile pe computer nu mai sunt acum doar obiectul distracției, ci au devenit instrumente de cercetare prețioase pentru oamenii de știință, scrie NPR.org. Aceștia din urmă încearcă să rezolve probleme complexe, cum ar fi înțelegerea modului în care se pliază proteinele sau a celui în care funcționează rețelele neurale, transformându-le în jocuri video și invitând gamerii să le joace și, astfel, să-i ajute.

 

 

NPR scrie despre jocul EyeWire, destinat să realizeze harta miliardelor de conexiuni nervoase din creier în condițiile în care niciun om de știință nu poate face asta de unul singur. Înțelegerea tuturor acestor conexiuni, spun specialiștii, este importantă pentru înțelegerea modului în care funcționează creierul. Sebastian Seung, specialist în neuroștiințe la Massachusetts Institute of Technology, prezintă creierul sub forma unei jungle cu liane de neuroni încâlcite, spunând că e nevoie de o armată de oameni care s-o exploreze. “Oamenii de știință profesioniști sunt prea puțini la număr ca să facă asta de unii singuri, așa că de ce să nu implicăm publicul? (…) Ce poate fi mai palpitant decât explorarea creierului?”.

Pentru început, însă, înainte să treacă la creier, Seung vrea să exploreze, prin intermediul jocului mai sus amintit, o colecție simplă de celule, cele aflate în spatele ochilor șoarecilor. EyeWire analizează conexiunile neurale din ochi, iar până acum, 35.000 de oameni s-au înregistrat pe eyewire.org pentru a-l juca. Aflați pe NPR.org cum funcționează.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger