Gamerii online îi ajută pe cercetători să găsească leacul pentru HIV

0

Un grup de gameri online au reuşit să rezolve un puzzle care le-a dat de furcă cercetătorilor HIV ani la rând, arătând că nu este nevoie de o diplomă în biochimie pentru a lupta împotriva SIDA. Jucătorii de pe site-ul Foldit, care are deviza Solve Puzzles for Science, au descifrat structura unei proteaze retrovirale, o proteină vitală pentru înmulţirea HIV.

Este vorba de o proteină care permite virusului simian Mason-Pfizer (M-PMV) să de dezvolte în SIDA la maimuţele rhesus. Oamenii de ştiinţă au încercat fără succes, ani la rând, să realizeze modelul proteinei, în timp ce jucătorii de pe Foldit au reuşit, în echipă, să “rezolve” structura în câteva săptămâni. Foldit este un joc online lansat de cercetătorii de la Universitatea din Washington în 2008 care îi îndeamnă pe utilizatori să descifreze structuri 3D ale unor proteine. Acestea din urmă sunt alcătuite din lanţuri lungi de aminoacizi pliaţi în mai multe forme. Felul în care este pliată o proteină spune multe despre modul în care ea funcţionează, însă descâlcirea structurii ei încurcate este partea dificilă a procesului. Cunoaşterea structurii unei proteine este importantă pentru dezvoltarea unor medicamente care să acţioneze asupra ei.

Comenzile jocului sunt intutitive, nişte visualsuri colorate asigură indicii, iar interfaţa este explicată într-un limbaj simplu. Cu cât este mai stabilă structura unei proteine, cu atât jucătorii primesc un punctaj mai mare. Dacă oamenii de ştiinţă specializaţi în proteine sunt preocupaţi de să rotească alfa-helixuri, jucătorii Foldit “reglează”, “îngheaţă”, “clatină” sau “zgâlţâie” formele de pe ecran. Doar o optime dintre utilizatorii Foldit lucrează în ştiinţă, două treimi dintre userii cu cele mai mari punctaje neavând experienţă în biochimie dincolo de liceu. Soluţia pentru proteina M-PMV a fost publicată în jurnalul Nature şi reprezintă a doua apariţie Foldit în prestigioasa revistă ştiinţifică. Prima a fost o analiză a modului în care gamingul online poate deservi cercetării medicale, iar proiectele în desfăşurare sunt axate pe descifrarea structurii unor proteine implicate în dezvoltarea cancerului, a Alzheimer-ului şi a altor boli majore.

Sursa: Time

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger