Gambia a interzis mutilarea genitală a femeilor

0

La câteva luni după ce Nigeria a interzis prin lege mutilzarea genitală a femeilor, care afectează circa 150 de milioane de femei din Africa și Orientul Mijlociu, Gambia face la rândul ei acest pas vital pentru siguranța și sănătatea femeilor. Președintele Yahya Jammeh a anunțat că va interzice numaidecât această practică, de pe urma căreia au de suferit trei sferturi dintre femeile acestei țări.

Mutilarea genitală a femeilor înlăturarea chirurgicală a labiilor și clitorisului fetelor și fetițelor, această procedură având urmări dezastruoase asupra sănătății acestora: hemoragii, infecții, dureri, infertilitate. Această practică este răspândită în numeroase țări africane, iar în Gambia, 76% dintre femei au fost supuse unei asemenea intervenții. Până la vârsta de 14 ani, 56% dintre fetele din această țară au avut deja parte de mutilare genitală.

Această decizie a președintelui intervine în urma unei campanii împotriva mutilării, derulată de activiști locali și susținută de publicația The Guardian. Jaha Dukureh, una dintre activistele implicate, a participat în ultimele luni la numeroase întâlniri cu oficialii gambieni și le-a trimis acestora numeroase materiale informative legate de efectele nocive ale intervenției chirurgicale. ”Sunt de-a dreptul uluită că președintele a făcut acest lucru. Nu mă așteptam nici într-un milion de ani. Sunt foarte, foarte mândră de țara mea și foarte, foarte fericită,” a spus Dukureh, citată de ziarul britanic. Activista va participa la procesul de elaborare a legii care să reglementeze această interdicție.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger