Gala Societății Civile 2014 i-a premiat pe cei care contează, chiar dacă nu candidează

0

Cea de-a 12-a ediție a Galei Societății Civile și-a desemnat câștigătorii, aseară, în cadrul unei festivități la Ateneul Român. La Ateneu s-au adunat cele mai importante asociații și fundații, împreună cu marile companii care le susțin proiectele prin care fac lumea mai bună, fie că lumea înseamnă o stradă din cartier sau o secție de terapie intensivă pentru copii născuţi prematur.

 

galaaseara

 

 de Roxana Bucată

 

Aproape 150 de proiecte au fost jurizate în acest an, împărțite în 17 categorii. Cei mai aplaudați au fost locuitorii simpli ai Bucureștiului care s-au unit în grupuri de inițiativă pentru a opri abuzurile din comunitățile lor, locuitori care spun: “casa noastră nu se termină la ușa apartamentului nostru”. Marea absentă a Galei a fost mișcarea Uniți Salvăm, care a scos în stradă mii de oameni în sprijinul Roșiei Montane. Cu ocazia Galei, s-au făcut, din nou, “declarații de dragoste” autorităților, care sunt principalele obstacole pentru punerea în practică a ideilor de îmbunătățire a vieții cetățenilor.

Cele mai multe proiecte – 28 – au fost înscrise la categoria Educație, învățământ și cercetare, proiectul “Universități de vară pentru elevi” al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești primind premiul întâi. Obiectivul ANOS a fost de scădere a ratei de abandon școlar universitar, care era de aproape 50% în 2011, prin instruirea liceenilor în privința vieții de student, dar și conștientizarea importanței alegerii adecvate a programului de studii. În cadrul proiectului, peste 800 de tineri au fost consiliați.

La celălalt capăt s-a aflat categoria Apărarea drepturilor individuale / colective, în care au fost înscrise doar cinci proiecte. “Nu suntem antrenați să ne apărăm”, a remarcat Mircea Toma, moderatorul Galei, care a făcut și o recomandare pentru oengiști după ce a prezentat-o pe Aurelia Cristea, Ministrul Delegat pentru Dialog Social: “acuma și colaborarea cu guvernul … cu limite“. Premiul întâi a fost adjudecat de Asociația Ador Copiii, cu proiectul “Ziua Națională a Adopției”. Scopul proiectului a fost (și încă este) modernizarea și dezvoltarea sistemului de adopție în România, deblocarea mecanismelor și salvarea copiilor abandonați, uitați în sistem prin aducerea subiectului adopţiei în prim-plan la o dată fixă, în agenda publică a oficialităţilor din domeniu.

La categoria Comportament civic și participare publică a fost premiat proiectul “Siguranța copiilor în drum spre școală” al Grupului de Inițiativă Civică Callatis – Drumul Taberei, un grup informal de vecini care nu rămân indiferenți la ce se întâmplă în cartierul lor. Scopul proiectului lor a fost crearea unei căi de acces mai sigure și mai rapide spre Școala 279, pentru copii, părinți, bunici, care mergeau la școală pe carosabil din cauza lucrărilor la metrou din zonă. În discursul de mulțumire, unul dintre premianți a menționat, cu jumătate de gură și Primăria. “Mulțumim și Primăriei care s-a lăsat sensibilizat într-un sfârșit…”. Mircea Toma a mers chiar mai departe (prea departe) și ne-a îndemnat să aplaudăm Primăria.

La prezentarea premiului întâi al categoriei Sănătate, jurnalistul Vlad Mixich le-a mulțumit organizațiilor nonguvernamentale: “Datorită vouă eu nu o iau razna ca jurnalist”. Premiul a plecat cu asociația Salvați Copiii, pentru proiectul “Bun venit pe lume!”, prin care 18 maternități din România au fost dotate cu incubatoare pentru nou-născuți. Aproximativ 327 de bebeluși au fost salvați și 380 de nașteri au avut loc în condiții normale datorită proiectului.

În cadrul categoriei Incluziune Socială, a fost premiat proiectul “Speranță într-o viață mai bună” al Asociației Touched Collection, care și-a propus să ajute 65 de mame victime ale violenței domestice, traficului uman sau sărăciei și au cel puțin un copil în îngrijire. Dintre ele, șase mame au fost ajutate să-și găsească un loc de muncă stabil, iar restul au fost orientate profesional și au primit consiliere. Tot în această categorie, Habitat for Humanity Comănești a luat premiul al doilea pentru proiectul “Salvează Vieți!”, prin care au construit 24 de coșuri de fum din cărămidă pentru 25 de familii din Comănești. Datorită lor, 40 de copii romi nu mai sunt expuși riscului de a arde, pur și simplu, de vii.

Juriul de la categoria Servicii de asistență socială a desemnat castigator proiectul “Îngrijim împreună” al Asociației HOSPICE Casa Speranței, care și-a propus îmbunătățirea vieții a 1.000 de pacienți afectați de boli incurabile și a familiilor lor. În România există 4,5 milioane de persoane care au pe cineva drag afectat de o boală incurabilă și doar 6% dintre cei care au nevoie de îngrijire de tip hospice au acces.

La categoria Protecția mediului, au fost înscrise 10 proiecte și s-au înregistrat “cele mai eficiente colaborări cu guvernul”, spune Mircea Toma. Demersurile Asociației Salvați Dunărea și Delta de a proteja Parcul Natural Văcărești au fost aplaudate și premiate cu locul al treilea, “Școala pentru o Românie Verde” a Asociației Zibo Help, care a pus în practică un program ecologic național, a primit premiul al doilea, iar proiectul “O pădure pentru fiecare școală” al Mihai Eminescu Trust a plecat acasă cu premiul întâi. Mihai Eminescu Trust a plantat 1,04 milioane de copaci în 57 de localități din mediul rural din regiunea Centru, în parteneriat cu 60 de școli, 52 de primării și asociații și 11 ocoluri silvice. Prințul Charles este cel care a plantat copacul cu numărul un milion. Deși nu au intrat în competiție, Roșia Montană și susținătorii ei au fost pomeniți de jurnalistul Cristian Neagoe, care a prezentat premiul întâi.

Proiectul “Lumină pentru Ursici” al Asociației Free Miorița a câștigat premiul întâi la categoria Dezvoltare Economică și Socială. Proiectul a dus lumină în satul Ursici, comuna Boșorod, județul Hunedoara, care nu a fost racordată niciodată la rețeaua națională de electricitate. 51 de oameni au acum electricitate pe bază de panouri fotovoltaice, datorită Asociației Free Miorița. Iulian Angheluță, inițiatorul proiectului, a venit pe scena Ateneului direct de pe teren. El face eforturi de a extinde ideea și în alte colțuri întunecate de țară.

18 proiecte au fost înscrise la categoria Proiecte de voluntariat, fiind îmbucurător numărul mare de voluntari care se implică în proiecte sociale și care sunt, de fapt, baza, tuturor faptelor bune din România. Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei a câștigat premiul întâi cu proiectul “Locuitorii cartierului Lacul Tei luptă pentru Parcul Circului”. Practic, locuitorii au determinat Administrația Lacuri Parcuri și Agrement să reabiliteze Parcul Circului, care fusese lăsat în paragină. De pe scena Ateneului, locuitorii din zonă care s-au transformat în adevărați activiști au transmis un mesaj important pentru toți cetățenii indiferenți: “casa noastră nu se termină la ușa apartamentului”.

“The Duke of Edinburgh’s International Award Romania” a fost desemnat proiectul câștigător în cadrul categoriei Proiecte pentru Tineret. Proiectul se adresează tinerilor între 14 și 24 de ani și are scopul de a-i echipa cu abilitățile necesare pentru o viață independentă, prin activități de educație non-formală.

Proiectul “Mândrie și Beton” a câștigat premiul întâi la secțiunea Artă și Cultură. Jurnalista Ioana Călinescu și fotograful Petruț Călinescu au documentat timp de patru ani transformarea satului românesc din Maramureș după plecarea sătenilor la muncă în străinătate. Rezultatul este un proiect multimedia care a stârnit un deosebit interes național și internațional.

De asemenea, au câștigat Asociația Salvați Copiii cu proiectul “Îmbunătățirea cadrului legislativ rivind drepturile copilului prin modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului” la categoria Buget – / Eficiență +, Mihai Eminescu Trust cu proiectul “O pădure pentru fiecare școală” la categoria Impact, Asociația Hrăniți Copiii cu proiectul “Șansă pentru copil” la cateogoria Durabilitate și Fundația React cu proiectul Controlin la categoria Originalitate. Asociația OvidiuRo a câștigat categoria CSR cu proiectul “10 ani, un milion de kilometri, 15.000 de copii”, reușind să determine sponsorii să treacă peste stereotipurile legate de copiii romi și să se implice în proiect. Categoria Programe a fost câștigată de Fundația Romanian Angel Appeal, cu proiectul “Creșterea nivelului de control al tuberculozei în România, prin intervenții orientate către grupurile sărace și vulnerabile”.

Asociația Salvați Copiii a fost desemnată câștigătoarea marelui premiu al Galei Societății Civile pentru proiectul “Bun venit pe lume”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger