Gaina a fost mai intai. Sau poate nu?

12

Oul sau gaina? O dilema veche de cand lumea pare sa isi fi gasit in sfarsit un raspuns. Oameni de stiinta britanici au anuntat recent ca exista dovezi pe baza carora se poate afirma ca mai intai a fost gaina. Intrebarea ramane insa la un nivel mai curand metaforic.

Cercetatori de la universitatile Sheffield si Warwick au dat publicitatii saptamana trecuta un studiu din care rezulta ca exista un raspuns la intrebarea: ce a fost mai intai, oul sau gaina? Ei considera ca pe scara evolutiei intaietate a avut gaina si asta deoarece au constatat ca o proteina care exista in “ovarele” puilor, numita ovocledidin-17, este vitala pentru producerea stratului protector al oualelor.

Cu toate acestea, chiar cercetatorii recunosc, nu se poate spune ca s-a dat un raspuns definitiv dilemei privind intaietatea pe scara evolutiei. Unul dintre ei, relateaza The Guardian, a spus ca nu este exclus ca in trecut sa fi existat specii de pasari ouatoare care sa fie anterioare “gainii primordiale” sau ca ouale nu s-ar putea produce si in alt mod decat in cel cunoscut astazi.

De fapt, pentru cercetatori raspunsul la intrebarea de mai sus are mai curand un sens metaforic decat unul stiintific. La origini, intrebarea a vrut sa abordeze cauza prima a universului sau a modului in care a aparut viata pe pamant. Treptat, ea a ajuns sa desemneze situatiile in care nu se poate deosebi clar legatura dintre cauza si efect. Este ca si cum te-ai intreba: “viata mea e aiurea pentru ca sunt nefericit, sau sunt nefericit pentru ca am o viata aiurea?”. Raspunsul parca nu mai conteaza in astfel de cazuri.

Foto: The Guardian

Tags:12 comentarii

 1. Daca mai inaintea gainii au fost dinozaurii, care se inmulteau prin oua, si din care mai apoi a evoluat gaina, oare nu mai intai a fost OUL?!

  Si sunt convins ca se mai intreaba si altii, la fel ca mine…nu trebuie sa fii cercetator ca sa gandesti asta!

  • Eu as zice la fel. Deci oul e pe pamant de cel putin vreo 200 milioane. E adevarat, nu oul de gaina :D. Apropo, si crocodilii/broastele testoase depun tot (exact!) OUA.

 2. Avand in vedere ca dinozaurii au existat inaintea gainilor si faptul ca ei se inmulteau prin oua, raspunsul la aceasta intrebare poate fi dat si de un copil de clasa intai….

  Asa-i ca oamenii mari n-ar fi gandit asa?

 3. Dat fiind faptul ca Dumnezeu a creat doar fiinte vii capabile sa se reproduca, raspunsul este evident – gaina.
  Dar daca il scoatem din ecuatie pe Dumnezeu situatia se complica uarat de tot. Si raspunsurile la intrebari mai importante ca acestea sunt si mai greu de intuit asa…

  • Daca o luam pe partea cu Dumnezeu, raspunsul este evident ca intai a fost PERECHEA.

   Iar daca o luam pe partea darwinista, intai a fost aminoacidul. Nu este decat o chestie de conventie dupa sa consideri ca apoi a fost gaina sau oul.

 4. Nu e corecta abordarea cu dinozaurii si ouale lor. Aici e vorba de oua din care pot iesi gaini. Problema se refera la momentul aparitiei primei creaturi care poate fi numita gaina: a fost vorba de un ou mai special al “stramosului gainii” sau un “stramos al gainii” si-a dezvoltat abilitatile de gaina in urma conditiilor de mediu speciale etc.
  Mie imi pare plauzibila existenta unor “accidente” genetice care au dus la modificarea speciei stramos caz in care intradevar oul a fost primul. 🙂
  Abordand o viziune pur creationista in care Dumnezeu a creat tot universul in 6 zile pamantene atunci evident ca intai a fost gaina. 🙂
  Daca insa citesti un pic mai atent geneza te minunezi cum de soarele (cel care face sa existe ciclul zi/noapte) nu-a fost creat primul ci mult mai tarziu. Poate ca totusi e vorba de zile de-ale lui Dumnezeu si care pot dura si milioane de ani umani? Si atunci gaina a fost creata in milioane de ani? Si deci poate ca teoria creationista poate face niste concesii evolutionismului? 🙂

 5. eu sunt nefericit pentru ca am o viata aiurea dar asta (am o viata aiurea; se intampla…) doar pentru ca sunt Fericit.
  (@redactia: este o mare diferenta intre cele 2 sensuri din ultimul pasaj!!!) si mai ales (mergand pe linia evolutionismului) nu trebuie sa fii cercetator (nu ai nevoie de cercetarile de mai sus) sa-ti imaginezi, realizazi chiar ca “gaina” a fost mai intai (modul de multiplicare prin oua venind in timp). pe cand (in alternativa Biblica daca vrem sa fim PC) Dumnzeu chiar nu arunca cu oua spre Pamant. cat o fi costat studiul asta de caz?

 6. Alt sens metaforic: ce a fost mai intai: desteptul sau imbecilul? Nu comentati daca faceti parte din una din aceste doua categorii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger