Furtuna solară de ieri ar putea afecta comunicaţiile de pe întreaga planetă

0

Oficialii de la NASA avertizează că neobişnuita furtună solară care a avut loc marţi ar putea cauza probleme în zilele următoare pentru comunicaţiile prin satelit şi pentru reţelele de energie electrică.

Nivelul de radiaţie al furtunii solare de ieri, susprinsă de NASA într-un filmuleţ pe care îl puteţi urmări aici, a fost cel mai ridicat din 2006 încoace. Unul dintre principalele efecte anticipate de specialişti va fi, potrivit National Weather Service, o furtună electromagnetică moderată pe parcursul zilei de astăzi. Cei de la Observatorul solar dinamic deschis anul trecut de NASA au descris furtuna de ieri ca fiind “spectaculoasă din punct de vedere vizual”, dar că, datorită faptului că erupţia nu a fost îndreptată direct spre Pământ, impactul nu va fi de mari proporţii.

În acest moment, 12 sateliţi şi o navetă monitorizează heliosfera, măsurând şi nivelul radiaţiilor, precum şi efectele acestora. “Acesta este cel mai important eveniment petrecut în timpul misiunii noastre,” a declarat pentru AFP Harlan Speence, responsabilul pentru investigaţia efectelor radiaţiei. Printre rezultatele furtunilor magnetice derivate s-ar putea număra afectarea reţelelor electrice, defectarea sateliţilor şi a altor aparate, precum şi schimbarea rutelor de zbor din regiunile polare, pentru păstrarea în stare de funcţionare a sistemelor de comunicaţie. De asemenea, aurora borealis va fi vizibilă spre sfârşitul zilei de 8 iunie şi pe data de 9 iunie.

Sursa: AFP

Foto: NASA.gov


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger