Constituția Republicii Kîrgîze are o poziție foarte clară în ceea ce privește căsătoriile forțată: “Nicio căsătorie nu poate fi înregistrată fără acordul voluntar și reciproc al cuplului”. Cu toate acestea, răpirea de mirese (ala kachuu) este practicată încă la scară largă în satele și orașele provinciale ale Kîrgîstanului. Recent, însă, în urma presiunilor societății civile, Parlamentul a sporit pedeapsa pentru hoții de neveste.
Centrul pentru Femei din Bishkek estimează că aproape 12.000 de fete sunt răpite anual în statul asiatic, circa 2.000 dintre ele fiind și violate. Majoritatea cazurilor rămân nepedepsite. Doar unul din 700 de victime intentează proces răpitorilor. Până acum, codul penal din Kîrgîstan prevedea o pedeapsă cu închisoarea de trei ani pentru această practică. Organizațiile feministe locale au fost foarte active în ultima vreme pentru sporirea pedepselor în acest sens și le-au cerut bărbaților să semneze jurăminte prin care se angajează să respecte drepturile femeilor și că nu vor recurge la practici ilegale precum ala kachuu.
Activiștii au fost de părere că trei de ani de închisoare sunt prea puțini pentru răpirea unei fete și căsătoria forțată, mai ales în condițiile în care o persoană care fură o oaie se poate alege cu 11 ani după gratii. Parlamentarul Kozhobek Ryspaev, subiectul de ură al activiștilor, a motivat această diferență într-un mod crud: “Animalele se mănâncă, femeile nu”.
Cea mai nouă campanie anti-furt de mirese s-a desfășurat în urma unui eveniment pentrecut în iunie 2012 într-un mic sat din provincia Issyk-Kul, unde un bărbat a răpit și violat o fată. Deși părinții fetei au găsit-o și au luat-o înapoi acasă în aceeași zi, fata s-a sinucis la scurt timp după. La 1 octombrie, un tribunal local l-a condamnat pe răpitorul fetei la șase ani de închisoare, fiind vorba de primul caz penal îndreptat împotriva unui hoț de mirese de când Kîrgîstanul și-a câștigat independența.
La 18 octombrie, sub presiunea activiștilor, parlamentul din statul astiatic a aprobat un proiect de lege prin care furtului de mirese i-a fost atribuită o pedeapsă de șapte ani cu închisoare. Puteți citi pe Global Voices o parte din furtunoasa dezbatere parlamentară. Ca parte a campaniei civice susținute împotriva practicii, la sfârșitul lunii octombrie a fost organizat și un marș al bicicletelor cu sloganul: “Eu și biciclitul suntem împotriva violenței”.
Puteți accesa și:
Societatea civilă din Kîrgîzstan luptă împotriva răpirii mireselor