Furtul de hrană nu e infracțiune, dacă a fost motivat de foame, a decis justiția italiană

0

Potrivit unei decizii a celei mai înalte curți de apel din Italia, furtul de alimente nu este infracțiune dacă cel care l-a săvârșit a făcut-o pentru a-și potoli foamea. Judecătorii s-au pronunțat astfel în cazul lui Roman Ostriakov, condamnat pentru furt după ce a furat dintr-un supermarket brânză și cârnați în valoare de 4,07 euro.

Potrivit deciziei judecătorești, Ostriakov, un bărbat fără adăpost de origine ucraineană, a sustras alimentele ”în fața nevoii imediate și vitale de hrană.” Astfel, fapta săvârșită nu poate fi considerată infracțiune.

Cazul bărbatului a fost deschis în 2011, când un alt client i-a informat pe paznicii supermarketului din Genova că Ostriakov a plătit doar pentru pâine, nu și pentru brânza și cârnații pe care îi dosise. În 2015, bărbatul a fost condamnat pentru furt și a primit o pedeapsă de 6 luni de închisoare, plus o amendă de o sută de euro. Cazul lui s-a rejudecat însă, în speranța reducerii pedepsei, iar Curtea Supremă de Casație a Italiei a decis la începutul săptămânii pentru anularea pedepsei.

Decizia curții de justiție, care a făcut înconjurul lumii, este considerată de o importanță istorică. Potrivit presei italiene, importanța unei astfel de hotărâri este una ”istorică”. Faptul că, pentru justiție, ”dreptul de a supraviețui este mai important decât proprietatea” a fost dezbătut de ziare, unele dintre ele susținând că, prin această decizie, ne-am amintit cu toții că „într-o țară civilizată, nici cei mai răi oameni nu ar trebui să sufere de foame.” De altfel, potrivit Corriere Della Sera, în fiecare zi, 615 persoane ajung în rândurile săracilor din Italia, aspect pe care legea ar fi fost ”de neconceput să nu-l ia în calcul.”

Sursa: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger