Furtul de apă, un fenomen în creştere în California

0

Seceta din California a generat un fenomen din ce în ce mai grav, la care, deocamdată, autorităţile nu par să aibă vreo soluţie: o creştere alarmantă a furturilor de apă. În prezent, 60% din suprafaţa statului se confruntă cu o secetă fără precedent în istoria sa, aşa că nu este de mirare că oamenii ajung la disperare şi recurg la metode ilegale pentru a face rost de apă.

 

 

Din păcate, însă, unii dintre aceşti hoţi de apă nu fac decât să încerce să o vândă pe piaţa neagră, iar autorităţile iau în considerare o creştere semnificativă a pedepselor pentru cei care vor fi prinşi furând apă sau comercializând-o la negru. Fenomenul furtului de apă a apărut în California de câteva luni bune, după instalarea secetei. Iniţial, ţintele hoţilor de apă erau conducte şi canale de transport, dar acum acestea s-au diversificat: sunt vizate şcoli, instituţii sau centre de afaceri, până şi hidranţii de apă de pe străzi sunt atacaţi.

Un incident cu consecinţe foarte grave s-a petrecut în timpul verii la o unitate de pompieri din North San Juan, din munţii Sierra Nevada, de unde mii de litri de apă au fost furaţi în perioada incendiilor de vegetaţie. Hoţii nu au fost niciodată prinşi. Unitatea de pompieri a pus lacăte pe robinetele conductelor cu apă.

Pedepsele pentru furtul de apă nu sunt tocmai mari, în acest moment: spre exemplu, în unele părţi din California, amenda pentru faptă porneşte de la 25 de dolari. Există şi regiuni care au schimbat foaia: au înfiinţat o linie dedicată unde se pot raporta furturile de apă, se recompensează informaţiile despre hoţi şi furturi şi există patrule care încearcă să prindă hoţii asupra faptei. Dar amenzile nu sunt suficiente în condiţiile în care statul se confruntă cu această secetă prelungită, care nu pare să aibă rezolvare; un sistem de pedepse mult mai aspre ar fi necesar pentru furtul acestei resurse devenite tot mai preţioasă în California.

 

Surse şi mai multe detalii: Grist, The National Journal

Foto: Andrew Hart – Flickr / IH

 

Puteţi citi şi:

Maşinăria care transformă Coca – Cola în apă potabilă

Cel mai călduros an din istoria consemnată


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger