Furnicile simt când urmează să aibă loc un cutremur

0

Potrivit oamenilor de ştiinţă, furnicile au capacitatea de a prevedea cutremurele, simt dinainte că acestea vor avea loc. Concluzia aparţine unui studiu prezentat acum câteva zile la întrunirea anuală European Geosciences Union, care a avut loc la Viena, în Austria.

Furnicile roşii de lemn din Germania preferă să îşi stabilească coloniile în falii active sau zone unde pământul este rupt violent de cutremure, arată cercetătoarea Gabriele Berberich, de la Universitatea Duisburg-Essen, care a reuşit să „inventarieze” peste 15.000 de muşuroaie de furnici din această specie aliniate pe faliile din Germania, precum bomboanele pe aţă. Timp de trei ani, cercetătoarea şi colegii ei au urmărit furnicile în permanenţă, cu ajutorul camerelor video şi folosind programe speciale de catalogare a schimbărilor de comportament ale acestora.

În acest interval (2009 – 2012), în regiune au avut loc zece cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,0 şi 3,2 şi mai multe cutremure de mică intensitate. Comportamentul furnicilor s-a modificat numai când se apropia un cutremur cu magnitudine peste 2,0 (care este şi intensitatea de la care oamenii pot percepe cutremurele, le pot simţi când se petrec). În timpul zilei, furnicile îşi vedeau de activitatea normală, iar noaptea, toată colonia stătea şi se odihnea în muşuroi – acesta era comportamentul normal. Dar, înainte de producerea unui cutremur, furnicile erau treze noaptea, stăteau în afara muşuroiului, chiar dacă erau vulnerabile în faţa potenţialilor prădători. Abia la o zi după cutremur furnicile îşi reluau comportamentul obişnuit, a explicat Berberich.

Cum anume ştiu furnicile că urmează să aibă loc un cutremur? Autorii cercetătorii cred că insectele detectează modificările apărute în fluxul de gaze sau cele apărute în câmpul magnetic al Pământului. „Furnicile acestea au receptori chimici pentru dioxidul de carbon şi receptori magnetici, pentru câmpurile electromagnetice. Nu ştim sigur cum sau de ce reacţionează la anumiţi stimuli, dar vom merge cu cercetarea într-o zonă şi mai activă din punct de vedere tectonic, pentru a vedea ce se întâmplă în cazul unor cutremure de şi mai mare intensitate”, a promis Gabriele Berberich.

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: Muşuroaie de furnici pe o crăpătură de pământ făcută de un cutremur, în Germania / credit Gabriele Berberich


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger