Furnicile au "memoria colectivă" a inamicilor, bazată pe miros

0

Oamenii de ştiinţă susţin că furnicile, care trăiesc în colonii considerate a fi una dintre cele mai vechi şi mai eficiente organizări din natură, sunt capabile să creeze o “memorie colectivă” a inamicilor lor şi, astfel, îi pot recunoaşte în orice împrejurare.

 

Atunci când o furnică se întâlneşte ori se luptă cu un „musafir nepoftit”, venit din altă colonie, îi reţine acestuia mirosul şi transmite informaţia şi restului coloniei, spun oamenii de ştiinţă; acest lucru ajută orice alt membru al coloniei să identifice oricând o altă furnică, spre exemplu, dintr-o colonie diferită – aceasta este concluzia studiului recent publicat în revista Naturwissenschaften şi realizat de către o echipă de cercetători de la Universitatea Melbourne din Australia. Secretul acestei abilităţi stă în chimie, mai exact în semnătura chimică a fiecărui organism. Prin această semnătură, furnicile se recunosc între ele ca fiind parte din aceeaşi colonie; când detectează o altă semnătură, o percept automat ca fiind inamică, aparţinând unui intrus, a cărui prezenţă poate însemna inclusiv o posibilă invazie.

Observaţiile directe realizate pe micile insecte de către cercetători au arătat că orice intrus introdus într-o colonie formată, funcţională, a fost atacat de către membrii acesteia, agresiv, în special de către furnicile însărcinate cu paza coloniei. Dar la baza identificării potenţialului agresor a stat o experienţă unică, a unei furnici de tip „muncitor”, care a întâlnit intrusul. Aceasta a transmis informaţia celorlalte furnici, iar paznicii coloniei l-au identificat, astfel, pe cel considerat un pericol pentru colonie. „Este o înţelepciune corporatistă, colectivă, ceea ce fac aceste furnici”, a conchis coordonatorul cercetării, profesorul Mark Elgar.

 

Sursa şi foto: BBC Nature

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger