Funinginea urbană degajă dioxid de azot şi acid azotos, la lumina soarelui

0

Oamenii de ştiinţă susţin că funinginea urbană – murdăria care stă lipită pe construcţiile din oraşe – este o sursă de poluare cu gaze de azot. Când este expusă luminii soarelui, această murdărie “expiră” azot, deşi până acum se credea că ea absoarbe gazele nocive din aer; se pare că azotul nu se numără printre gazele care să rămână captive în funinginea urbană, ci este expirat înapoi în atmosferă, la contactul cu lumina soarelui.

Aceste concluzii vin după mai multe experimente realizate pe acoperişuri din zone urbane din Germania, atât pe vreme însorită, cât şi pe umbră. Cercetătorii au descoperit, astfel, că, în lumina soarelui, funinginea degajă azot în două forme: dioxidul de azot – NO2 (poluator toxic) şi acidul azotos, care joacă un rol de bază în formarea smogului. Rezultatele experimentelor au fost prezentate recent în cadrul unei conferinţe a American Chemical Society din Boston şi au fost bine recepţionate de lumea ştiinţifică, susţinându-se că ar putea explica, în cele din urmă, cum se formează smogul dens din marile aglomerări urbane – precum Londra.

“În loc să fie o hazna permanentă pentru gazele de azot, funinginea, expusă la lumina soarelui, degajă înapoi în aer aceste gaze”, spune profesorul de chimie James Donaldson, de la Universitatea din Toronto, care a coordonat cercetarea. Faptul că funinginea urbană degajă şi acid azotos este o descoperire importantă, spun şi alţi cercetători, pentru că fenomenul ar putea explica smogul constant din oraşele mari. “Dacă funinginea de pe construcţii are un rol în asta, avem nevoie de oamenii de ştiinţă să ne spună cât de mult gaz de acest tip este eliberat în atmosferă şi ce efecte are fenomenul asupra sănătăţii umane”, consideră Simon Birkett de la grupul activist Clean Air in London.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger