Fundația Culturală Roșia Montană susține solicitarea președintelui de a desecretiza contractul pentru Roșia Montană

1

Fundația Culturală Roșia Montană (FCRM) susține solicitarea președintelui Traian Băsesc de a desecretiza contractul proiectului minier de la Roșia Montană. “E de interes public atât de mare încât trebuie desecretizat”, a spus președintele cu ocazia vizitei în Roșia Montană.

Prin urmare, în contextul discuțiilor actuale referitoare la oportunitatea acestui proiect pentru România, FCRM solicită în mod expres Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (depozitara licenței miniere a proiectului), precum și Ministerului Economiei / Ministerului Finanțelor Publice, respectiv SC Minvest Deva SA (depozitare ale contractului de asociere între Gabriel Resources Ltd. și Minvest Deva din care a rezultat SC Roșia Montană Gold Corporation SA – RMGC, compania care propune acest proiect minier în România) să desecretizeze de urgență și în integralitatea lor toate documentele semnate de statul român, prin intermediul reprezentanților săi, pentru proiectul minier Roșia Montană.

“Considerăm că aceasta este singura modalitate prin care cetățenii României pot fi corect informați cu privire la implicațiile și consecințele unui proiect minier ce ar urma să fie operat pentru mai mult de un deceniu, în carieră deschisă, cu tehnologie prin cianurare și care s-ar dovedi cel mai mare din Europa zilelor noastre”, se arată în apeșuș FCRM.

Prin desecretizarea contractului, afirmațiile referitoare la beneficiile României din acest proiect, făcute de reprezentanții RMGC, dar și de reprezentanți ai statului – începând cu președintele Traian Băsescu și continuând cu foști sau actuali miniști – Adriean Videanu, Kelemen Hunor, Sebastian Vlădescu etc, vor putea fi verificate și de opinia publică.

Există suspiciuni potrivit cărora cota actuală de participațiune a statului în acest proiect ar fi fost diminuată drastic în urma unei majorări de capital realizată de RMGC la începutul anului 2010. Prin desecretizarea contractului, se va afla care era aceasta cu adevărat.

“În viziunea noastră, într-un stat democratic, accesul nelimitat la astfel de informații critice cu privire la un proiect industrial ce ar afecta multe generații de acum înainte, trebuie să fie regula și nu excepția”, se mai arată în comunicatul de presă.

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Peter Eckstein-Kovacs şi-a anunţat demisia din funcţia de consilier prezidenţial din cauza Roşiei Montane | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger