Fundația Culturală Roșia Montană cere desecretizarea documentelor legate de proiectul minier

0

Fundația Culturală Roșia Montană (FCRM) apreciază inițiativa Ministerului Economiei de a desecretiza parte din contractele și documentația aferentă proiectului minier Roșia Montană. Într-un stat democratic, accesul nelimitat la informații cu privire la un proiect industrial care afectează generații trebuie să fie regula și nu excepția, se arată într-un comunicat al FCRM.

FCRM constată că există încă cel puțin trei documente care nu sunt accesibile publicului. Astfel, în primul document postat pe site-ul ministerului, „Contract de societate 1997” (pentru înființarea EURO GOLD RESOURCES SA – 11.06.1997), la pagina a doua se menționează sub denumirea de AGREEMENT un contract încheiat între Gabriel Resources (GR) și Regia Autonomă a Cuprului Deva (Regie), la data de 04.09.1995, alături de un act adițional nr. 1 încheiat la 17.10.1996 și actul adițional nr. 2 încheiat la 01.04.1997 între aceleași părți.
În același paragraf se face referire la o licitație la care au participat ambele entități și în urma căreia s-a încheiat acest Agreement.

Aceste documente sunt chiar primele acte încheiate de statul român cu Gabriel Resources în legătură cu proiectul Roșia Montană, și sunt încă secrete, menționează reprezentanții FCRM.

Toate aceste acte, inclusiv cele referitoare la licitația menționată, sunt de interes public în cel puțin aceeași măsură în care sunt și documentele desecretizate de Ministerul Economiei, prin urmare, ar trebui să aibă aceleași caracter public.

Mai mult, reamintim faptul că licența minieră pentru proiectul Roșia Montană, împreună cu documentația aferentă, este încă inaccesibilă opiniei publice, fiind secretizată de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Fundația Culturală Roșia Montană reiterează solicitarea adresată autorităților statului român de a face publice toate documentele referitoare la proiectul minier Roșia Montană. FCRM susține că cetățenii României merită și trebuie să fie corect și complet informați cu privire la implicațiile și consecințele unui proiect minier de lungă durată, cu efecte grave asupra oamenilor, mediului și patrimoniului cultural al României.

Foto: arh. Lorin Niculae


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger