Fundația Carpathia a cumpărat mii de hectare de pădure în Munții Făgăraș pentru a le salva de la tăiere

4

Eforturile organizațiilor de protecție a mediului pentru salvarea ariilor protejate din România înseamnă o luptă cotinuă cu autoritățile și proprietarii pentru a opri abuzurile. Succesul lor este limitat, iar lupta reîncepe de la zero de fiecare dată când se schimbă primarul. Fundația Conservation Carpathia a implementat, în Munții Făgăraș, un model nou de conservare pentru țara noastră și chiar și pentru Europa: conservarea privată. Carpathia a cumpărat, în ultimii cinci ani, 16.000 de hectare de pădure pe care le-a salvat de la tăiere și au intrat într-un program de conservare al fundației. Christoph și Barbara, fondatorii fundației, își propun să creeze, cu ajutorul finanțatorilor care s-au implicat în proiect, o zonă protejată de talie mondială, sau cum ar zice un miliardar ecologist – un Yellowstone european.

 

 

de Roxana Bucată (Green Report)

 

Christoph și Barbara s-au stabilit în România acum mai bine de 20 de ani, la Șinca Nouă, județul Brașov. Absolvenți de silvicultură, respectiv biologie, cei doi ecologiști au venit în România atrași de fauna sălbatică unică în Europa. “Am terminat facultatea și am vrut neapărat să merg mai departe să studiez lupii. M-am uitat în ce țări sunt lupi – erau câteva sute în Polonia, câteva sute în Slovacia, câteva sute nu știu unde și 3.000 în România. M-am gândit că asta e țara”, spune Christoph. “Se întâmpla imediat după Revoluție, sincer nici nu știam mare lucru despre România. M-am gândit că stau 3-4 ani cât fac un doctorat, dar au trecut 21 de ani și tot nu am mai plecat”. Christoph și-a extins cercetarea și la alte carnivore din România și a condus împreună cu Barbara un proiect de studiere a carnivorelor mari timp de 10 ani.

Cei doi au pornit la Șinca Nouă un centru de echitație care a atras numeroși turiști străini pe plaiurile noastre, dar au simțit mereu că misiunea lor este de a conserva natura sălbatică. În 2004, au aflat că Parcul Național Piatra Craiului se confruntă cu un mare pericol odată cu începerea retrocedărilor, și anume tăierile abuzive de copaci. “Am fost șocat. M-am întrebat ce se poate face, nu e posibil să fie distrus un parc național în fața ta și să nu poți face nimic”, spune Christoph. “(…) Noi am zis că un proiect de conservare nou trebuie să fie pe bază de cumpărare de terenuri, pentru că dacă lucrezi cu primăria sau alte autoritățile, convingi pe cineva, apoi vin alegeri, se schimbă oamenii, începi de la zero”.

Cei doi ecologiști au ajuns la un miliardar elvețian pe care l-au plimbat prin Piatra Craiului și l-au convins să se implice în proiectul de conservare. Treptat, au strâns un număr de cinci filantropi străini care au investit în cumpărarea de terenuri în Munții Făgăraș și astfel s-a născut în 2009 Fundația Conservation Carpathia, care și-a propus  să creeze o arie protejată de talie mondială. În prezent, FCC înseamnă o echipă de aproximativ 30 de oameni.

 

WP_20150305_11_24_09_Pro

WP_20150304_15_30_44_Pro

 

Ce vrea neamuțu’ ăsta?

Proiectul lui Christoph Promberger a fost primit cu multe suspiciuni din partea localnicilor care nu înțelegeau de ce cumpără “neamțul” terenuri. “Eu în naivitatea mea am spus că vrem să facem arie protejată, dar oamenii bănuiau că știu despre rezerve de aur sau vreau să fac pârtie de schi. Dar că vrem să facem arie protejată nu ne-a crezut nimeni. Nu bagi bani ca să nu strângi mai mult după, nimeni nu a înțeles”, spune Christoph. După șapte ani de la cumpărarea primului lot de pădure, oamenii sunt încă bănuitori că fundația are interese ascunse. Localnicii din zona Rucăr, unde fundația a început să cumpere terenuri, sunt convinși că “neamțul” are interese comerciale și nu înțeleg de ce cumpără păduri și nu taie niciun copac. În plus, Christoph a și supărat multă lume pentru că echipa fundației a devenit foarte vigilentă pe plan local și a făcut numeroase sesizări privind tăierile ilegale de copaci.

 

WP_20150304_15_50_24_Pro

 

Citiți restulul articolului pe Green Report.

 

 


4 comentarii

 1. Ideea este deosebita. Pot deveni membru al fundatiei, contribuind cu o suma mica? Poate vor sa o faca si altii, si poate si localnici mai instariti. In acest fel, probabil, nu ar mai fi suspiciosi.Oricum ideea este minunata si cred ca multiplicarea ar fi de bun augur. Cred ca este un foarte bun exemplu si cel mai bun mod de a ne recupera ROMANIA IUBITA

 2. Si chiar NU e adevarat!
  Caci adevarul despre “minunatul” Promberger si a lui fundatie Carpathia este acesta:

  si aici:
  “Unde duc interesele neamțului

  Ceea ce se cunoaște mai puțin despre implicarea neamțului în facerea de bine a naturii românești ne arată chiar profitul companiilor conduse de el. Din anul 2012 și până astăzi, mâna dreaptă a acestuia, ardeleanul Vasile Boronia, a reușit să înhațe zeci de miliarde de lei vechi prin programe europene, în schimbul unor servicii de cercetări științifice, privind specii precum castorul sau vidra din munții Carpați. În anul 2012, Fundația Carpați obținea nu mai puțin de 13 miliarde de lei vechi printr-un proiect POS Mediu. În 2013, aceeași fundație licita către Universitatea Transilvania din Brașov același gen de servicii, de această dată pentru o sumă de circa 12 miliarde de lei vechi. Afacerile lui Christoph Promberger, unul dintre cei mai mari latifundiari din Argeș, Brașov și Sibiu șochează însă tot prin personajul Vasile Boronia, care, conform business-ului Star Serv Brașov, principalul rol al activităților din mijlocul protejării naturii era acela de…exploatare forestieră!”
  http://www.gherilaurbana.ro/index.php/actualitate/1006-cum-a-devenit-neamul-promberger-unul-dintre-cei-mai-mari-latifundiari-din-arge-.html

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger