Fundația Bill Gates a cumpărat fecale false pentru toalete ale săracilor

0

Săptămâna trecută, fundația familiei Gates a anunțat că va cumpăra peste 20 kg de excremente umane false, mai exact o versiune organică a lor, produsă din boabe de soia. Acestea vor fi folosite pentru testarea unor toalete high-tech, care nu au nevoie de apă și de electricitate și care sunt destinate oamenilor ce trăiesc în mizerie.

Deși este cunoscută pentru eforturile de combatere a malariei și de producere a vaccinurilor, fundația Gates s-a orientat recent și spre igiena publică, scrie NPR.org, în condițiile în care peste 2,6 miliarde de oameni nu au acces la toalete curate, iar 1,5 milioane de copii mor în fiecare an de pe urma unor boli ce pot fi prevenite printr-o sanitație adecvată.

Anul trecut, opt ingineri din întreaga lume au primit împreună 3 milioane de dolari de la fundație pentru a dezvolta toalete care nu necesită apă, electricitate sau chiar conectare la rețeaua de canalizare. Ideea este ca acestea să fie complet autonome și, în loc să elimine reziduuri, să producă apă curată și nutrienți pentru agricultură.

Un cercetător de la Universitatea din KwaZulu-Natal, Africa de Sus, lucrează la o toaletă care usucă și apoi arde fecalele pentru a le transforma îngrășământ. O echipă de la California Institute of Technology a construit o toaletă care poate încărca celule de combustibil, iar un alt grup din Olanda transformă reziduurile umane în electricitate folosind tehnologia microundelor. Asta în timp ce un climatolog de la Universitatea Stanford încearcă să producă mangal ce captează carbonul din deșeurile organice ale oamenilor.

Aflați mai multe detalii pe NPR.org.

Foto: Maximum Performance


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger