Funcţionează tehnicile de salvare prezentate în filmele hollywoodiene?

0

Întrebarea zilei vine de la Discovery: funcţionează tehnicile de salvare pe care le vedem atât de des în diverse filme marca Hollywood, unde eroii reuşesc ceea ce nouă ni se pare imposibil de realizat, salvându-se în ultimul moment (ori salvând pe alţii) în situaţii limită? Răspunsul este că, uneori, tehnicile prezentate nu sunt chiar departe de realitate, dar alteori nu au nicio legătură cu ce s-ar întâmpla în viaţa reală.

 

 

Potrivit Outside Magazine, care l-a intervievat pe Tony Nester, un specialist al Hollywood-ului în tehnici de supravieţuire (care consiliază actorii şi scenariştii în acest domeniu), unele dintre metodele prezentate în filme pot funcţiona în realitate. Dar nu în cazul lui Rambo, care, în viaţa reală, s-ar putea alege cu o infecţie foarte urâtă în urma cauterizării rănii cu metal, notează Discovery. Iată, în schimb, câteva tehnici care au legătură cu realitatea:

–         personajul Han Solo (Star Wars) sacrifică un animal de călărie (Tauntaun) în „Imperiul contraatacă” (partea a V-a din saga) pentru a-l încălzi şi ţine în viaţă pe personajul Luke Skywalker; există date istorice despre soldaţi care îşi sacrificau caii pentru a se încălzi peste noapte în corpul acestora.

–         utilizarea noroiului pentru camuflaj chiar este eficientă (Arnold Schwarzenegger în rolul Alan “Dutch” Schaefer din „Predator”).

–         aprinderea unui foc pentru semnalizare (copiii din „Împăratul muştelor”), doar că acesta chiar trebuie supravegheat non-stop.

–         a nu muta un rănit dintr-o peşteră (spaţiu mai sigur decât cel deschis de afară – precum eroina Katniss din recentul „Jocurile foamei”).

–         în „Naufragiatul”, personajul interpretat de Tom Hanks face dovada gândirii creative necesară supravieţuirii când îşi construieşte pluta salvatoare (chiar dacă, în realitate, eficienţa celei din film nu ar valora prea mult).

 

Iată şi câteva tehnici care, spune Tony Nester, nu au nicio treabă cu realitatea:

–         încercarea de a suge veninul dintr-o muşcătură de şarpe (în „True Grit”) nu prea dă rezultate, veninul răspândindu-se mult prea repede în sânge pentru că acţiunea celui care vrea să îl scoată să fie eficientă.

–         a ţine piept unui lup cu un cuţit sau ceva sticlă spartă (precum în „The Grey”) nu va funcţiona niciodată într-o confruntare adevărată, care nu se va sfârşi bine pentru cel care ţine în mână sticla.

–         a captura un urs aşa cum încearcă să facă personajele interpretate de Anthony Hopkins şi Alec Baldwin în „The Edge” echivalează cu o mare prostie, fuga e mult mai sănătoasă.

–         a alunga şerpii cu focul (precum Indiana Jones) nu este deloc o idee bună, deoarece căldura, de fapt, atrage şi mai puternic reptilele, explică consultantul de la Hollywood.

 

Sursa: Discovery News

Foto: The Edge (captură)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger