Functionarii publici ar putea fi obligati sa colecteze selectiv deseurile

3

Camera Deputatilor a dat aviz favorabil unui proiect de lege ce impune obligativitatea colectarii selective a deseurilor in randul tuturor functionarilor publici. Proiectul urmeaza sa fie supus in curand votului in plen pentru a deveni lege.

Proiectul de lege, aprobat de Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, prevede ca, incepand de anul acesta, angajatii autoritatilor publice locale si centrale vor trebui sa arunce separat deseurile din hartie, plastic, sticla si aluminiu in vederea revalorificarii lor, arata un comunicat de presa. Legea privind colectarea selectiva a fost initiata de presedintele Comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, si sprijinita de Asociatia Green Revolution.

„Colectarea selectiva a deseurilor in Romania este inca la un nivel foarte scazut si se bazeaza in principal pe voluntariat”, a declarat Sulfina Barbu. „Cum pentru 2020 avem tinte fixate pentru reutilizare si reciclare de 50% din masa totala de deseuri, singura solutie ramane obligativitatea colectarii selective”. In conditiile in care in sectorul institututiilor statului lucreaza aproximativ 1.300.000 de persoane, initiatorii se asteapta la o responsabilizare de proportii.

Potrivit proiectului de lege, la nivelul fiecarei institutii vor fi desemnati functionari responsabili cu organizarea si implementarea sistemului de colectare selectiva, fiind prevazute si o serie de contraventii pentru nerespectarea obligatiilor autoritatilor, dar si pentru operatorii obligati sa preia selectiv deseurile. Dupa ce initiativa legislativa s-a lovit de un vot negativ luna trecuta, intr-o sedinta de Guvern, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a dat insa asigurari ca o va sustine, spunand ca a vorbit cu o serie de investitori dornici sa se implice in domeniul colectarii selective.

Tags:3 comentarii

  1. In containerul galben punem cafeaua Amigo expirata. In cel verde Kentul auriu, iar in cel albastru cutia de Novatini, Laura si alte porcarii de genul asta.

  2. Proiect de lege care sa se aplice numai in randul functionarilor publici?
    Cocalarii, Marlanii, Taranii de kapitala, Manelistii si Tiganii nu sunt cetateni ai acestei tari? Nu se supun acelorasi legi?

  3. Colectam separat, si cine apoi gunoierul – ala de ridica respectivele cosuri de gunoi – si varsa totul in masina de gunoi, la gramada!

    Intrebarea e: odata colectate, se recicleaza? Sau colectam numai pentur fitze?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger