Fumul rezultat din arderea motorinei crește riscul de atac de inimă

0

Fumul provocat de arderea motorinei este la fel de rău pentru inimă, pe cât este de periculos pentru plămâni. Cercetătorii scoțieni au descoperit că particulele minuscule care rezultă în urma arderii motorinei sunt periculoase pentru vasele de sânge și cresc șansele de formare a cheagurilor de sânge pe artere, care duc la atacuri de inimă sau accidente cerebrale.

Cercetarea de la Universitatea din Edinburgh a măsurat impactul fumului de la motorină asupra voluntarilor sănătoși, la un nivel care se întâlnește în orașele poluate.

Cercetătorii au comparat reacția oamenilor la gazele din fumul de la motorină, precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot, cu reacția cauzată de particulele ultrafine eliberate de țeava de eșapament.

Studiul, finanțat de Fundația Britanică pentru Inimă, arată că particulele ultrafine dăunează funcției vaselor de sânge care controlează ciruclația sângelui prin organism. Particulele “invizibile” – o unitate dintr-un metru împărțit într-un milion de segmente – pot fi filtrate din emisiile mașinilor cu ajutorul unui filtru special atașat vehiculelor.

“Deși mulți oameni au tendința să se gândească la poluarea aerului din punct de vedere al sănătății plămânilor, există dovezi că poluarea aerului are un impact puternic și asupra inimii și vaselor de sânge”, spune dr. Mark Miller, reprezentantul Centrului pentru Științe Cardiovascule al universității.

“Cercetarea noastră arată că atât gazele cât și particulele din fumul rezultat din arderea motorinei ne afectează presiunea arterială, dar particulele minuscule sunt, de fapt, cu adevărat dăunătoare. Aceste particule produc molecule cu o reacție foarte mare denumite radicali liberi care pot duce la boli vasculare”, explică cercetătorul.

Multe vieți ar putea fi salvate prin eliminarea acestor particule din aer, fie prin eliminarea lor din motorină, fie prin adaptarea mașinilor cu filtre. În orice caz, recomandarea medicilor pentru bolnavii de inimă este să evite zonele cu poluare ridicată.

Foto: Flickr / brizzle born and bred

Sursa: Daily Mail


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger