Fumul de ţigară afectează embrionul de timpuriu

0

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, San Francisco, au observat cum fumatul pasiv afectează stadiile timpurii de dezvoltare embrionară după ce au analizat impactul fumului de ţigară asupra celulelor stem embrionare pe măsură ce se diferenţiau şi se transformau în diferite tipuri de celule. Au descoperit că fumul întârzie specializarea celulelor stem într-o gamă variată de celule, precum cele sanguine, cardiace, ale sistemului musculoscheletal sau cerebrale.

Cercetătorii ştiu deja că expunerea la fum de ţigară în uter creşte şansele ca un copil să se nască prematur şi cu o greutate sub cea normală, ceea ce atrage cu sine un risc sporit pentru probleme respiratorii, defecte cardiovasculare, imunodeficienţă sau pentru sindromul morţii subite la sugar. Totodată, această expunere a fost asociată cu şanse mai mari de dezvoltare a leucemiei, limfomului (tumoră cu aspect de ganglion limfatic) sau a tumorilor cerebrale în copilărie şi, mai târziu în viaţă, a ADHD-ului (Deficit de Atenţie şi Tulburare Hiperkinetică), precum şi a unor probleme comportamentale şi psihologice.

Ce nu au ştiut până acum au fost mecanismele moleculare responsabile pentru dezvoltarea acestor patologii. În noua cercetare, oamenii de ştiinţă americani au analizat o parte din ele. În primă fază, au stabilit că fumul de ţigară sporeşte activitatea genelor care întârzie dezvoltarea mezodermului, un strat celular al embrionului care dă naştere sângelui şi sistemelor musculoscheletal şi cardiovascular, a endormului (stratul interior al embrionului celular) şi al ectodermului (stratul exterior al embrionului celular) – cele două straturi de celule embrionare care dau naştere ţesuturilor din organism.

În a doua etapă, au expus celulele stem embrionare atât la fum de ţigară, cât şi la nicotină în timp ce acestea se specializau spontan, după care au analizat activitatea genelor în anumite momente ale proscesului de specializare. Au observat că atât componentele nicotinei, cât şi altele care nu au legătură cu ea întâlnite în fumul de ţigară sporesc activitatea genelor care păstrează ceulele stem într-un stadiu nediferenţiat şi că toxinele amplifică activitatea genelor care întârzie dezvoltarea celor trei straturi amintite mai sus.

Într-un final, au stabilit că o parte din impact este mijlocit printr-o serie de căi moleculare cu rol în diferenţiere. Într-una din aceste căi, toxinele au sporit considerabil activitatea unei gene care ţine celulele stemembrionare într-un stadiu nediferenţiat, sugerând că ea ar putea fi resonsabilă pentru mare parte din întârzierea dezvoltării embrionare.

Sursa: Physorg

Foto: Flickr/Tahmid Munaz™

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger