Despre fumatul pasiv s-au realizat nenumărate studii și cercetătorii din domeniul medical au atras mereu atenția asupra faptului că un nefumător se expune unui risc sigur atunci când inhalează fum de țigară.
Fumatul pasiv (numit, în limba engleză, secondhand smoke) constă în fumul inhalat de un nefumător atunci când se află în anturajul unui fumător, într-un local sau o încăpere în care se fumează țigări, trabucuri sau chiar pipe. Există două tipuri de fum inhalat de un nefumător: cel care apare la arderea tutunului și iese din țigară, trabuc sau pipă și cel expirat de către fumător direct. Ambele sunt la fel de periculoase, pentru că un nefumător va inhala și el, cot la cot cu fumătorul, o parte consistentă din chimicalele cancerigene din compoziția țigărilor. Potrivit unor studii americane, fumul de țigară conține aproximativ 4.000 de compuși chimici, dintre care peste 50 sunt cancerigeni și cel puțin 250 sunt toxici sau carcinogeni.
Mai multe instituții americane care luptă pentru protecția mediului și sănătate au inclus fumatul pasiv în lista oficială a factorilor carcinogeni cunoscuți, cu efecte directe asupra sănătății omului. Problema, însă, rămâne deschisă: cum se pot proteja nefumătorii de fumatul pasiv? Studiile arată că nici cel mai mic nivel de expunere nu este lipsit de pericol. Singura soluție ar fi cea radicală, care presupune interzicerea fumatului în orice spațiu (închis sau deschis), cu excepția proprietăților individuale (într-o locuință privată, fumatul nu ar putea fi interzis proprietarului sau invitaților acestuia). Până acum, s-au încercat diverse metode, cum ar fi separarea spațiilor pentru nefumători și fumători, ventilarea și curățarea permanentă a aerului, mai ales în spații închise, ventilarea corespunzătoare a clădirilor, interzicerea fumatului în spații publice, instituții, aeroporturi etc. Cu toate acestea, riscul rămâne prezent pentru nefumători, în condițiile în care și pe stradă pot inhala fum de țigară, iar cei mai expuși sunt copiii.
Sursa: Environment.About.com
Foto: Gulf Promoaction DDB Dubai, imagine campanie anti-fumat