Fumatul pasiv cauzează naşterea unui copil mort sau cu defecte

3

Viitorii taţi trebuie să renunţe la fumat petru a-şi proteja copilul nenăscut şi a evita ca acesta să se nască mort sau cu defecte, spun oamenii de ştiinţă, citaţi de BBC.

Cercetătorii Universităţii din Nottingham au descoperit că femeile însărcinate expuse la fumul de ţigară la muncă sau acasă au un risc de naştere a unui copil mort cu 23% mai mare şi un risc de a naşte un copil cu defecte cu 13% mai mare.

Cercetarea reevaluează 19 studii anterioare care implică femei însărcinate din America de Nord, America de Sud, Asia şi Europa care nu fumează, dar care sunt expuse fumatului pasiv. Riscul crescut se evidenţiază la peste 10 ţigări pe zi.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Nottingham nu arată un risc crescut de pierdere a sarcinii sau de deces al nou-născutului, doar de naştere a copilului mort şi cu defecte.

Cercetătorii nu ştiu încă exact când încep ţigările să-şi facă efectul. “Ceea ce nu ştim încă este dacă aceste efecte sunt cauzate de fumatul pasiv la care sunt expuse viitoarele mame sau de afectarea spermei tatălui de către ţigări, ori ambele situaţii sunt valabile”, spune dr. Jo Leonardi-Bee, cercetătorul şef.

Până la urmă, riscul este relaţionat de numărul de ţigări fuate, deci taţii sunt sfătuiţi să renunţe la acest obicei.

Foto: Flickr / bentza

Citiţi şi:

Los Angeles-ul înăspreşte regulile de interzicere a fumatului în spaţii deschise

New York-ul interzice fumatul afară

Alergatul reduce poftele stârnite de marijuana

Tags:3 comentarii

  1. Terminati cu prostiile, stiu fumatori care au ajuns la 80 de ani cu tigara in gura si au avut copii si nu s-au imbolnavit / murit in procente calculate pe gram de fum …. normarea si exprimarea a tot in procente si eficienta e o tampenie.

    • ai auzit de procente? fumatul pasiv creste riscurile, nu e o certitudine. Dar de ce sa risti? doar pt eleganta cu care mana duce tigara in gura? Mai bine sari cu parasuta sau faci voluntariat in Sudan…Sigur exista mai multe beneficii in astfel de activitati riscante…

  2. Pingback: TOTB.ro - Ghid în 8 pași pentru renunțarea la fumat » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger