Fumatul pasiv ar putea afecta sanatatea mintala

0

Fumul de tigara inhalat de persoanele care nu fumeaza este daunator plamanilor si inimii, iar un nou studiu arata ca ar putea duce si la afectiuni mintale. Cercetatorii britanici au observat ca nefumatorii expusi la mult fum de tigara au cu 60% mai multe sanse de a suferi de stres psihologic decat cei care nu inhaleaza pasiv, informeaza Reuters.

Asa-numitul „fumat pasiv” este o notiune larg raspandita, iar un studiu american a descoperit fum de tigara inhalat la mana a doua in plamanii a 60% dintre nefumatori. Studiile care au masurat nivelul cotininei, un metabolit (substanta care contribuie la procesele de metabolism) al nicotinei, au putut stabili nivelul de expunere la fumatul pasiv si efectele sale asupra sanatatii, insa au lasat pe dinafara informatiile privind modul in care fumul inhalat de la alte persoane afecteaza sanatatea mintala. Pentru a drege aceste lipsuri, cercetatorii de la University College din Londra au studiat 5.560 de adulti nefumatori si 2.595 de fumatori care nu aveau un background presarat cu afectiuni mintale.

Subiectii au raspuns la intrebari legate de stresul psihologic, care a fost indentificat la 14,5 dintre ei. Cercetatorii au observat ca cu cat erau expusi mai mult la fumatul pasiv, cu atat oamenii prezentau un risc mai mare de a dezvolta stres psihologic, riscul cel mai mare inregistrandu-se in randul fumatorilor. Nefumatorii cei mai expusi la fumatul pasiv aveau cu 62% mai multe sanse de a suferi de stres psihologic decat nefumatorii care nu inhalau deloc fumul altora, un risc de 2,45 ori mai ridicat in cazul fumatorilor.

Efectele s-au dovedit mai puternice pentru persoanele care n-au fumat niciodata decat pentru fostii fumatori, acestia din urma putand fi mai putin vulnerabili la efetele nicotinei. Dupa 6 ani, 41 de oameni au fost internati in spitale de psihiatrie, iar riscul spitalizarii s-a dovedit de 2,8 mai mare in cazul nefumatorilor care inhaleaza fum de tigara decat in cel al nefumatorilor care nu sunt expusi la fumatul pasiv. Fumatorii au prezentat un risc de 3,7 ori mai mare in acest sens.

Cercetatorii britanici consemneaza si alte studii pe oameni si animale care au indicat o legatura intre tutun si depresie pentru a-si sustine validitatea observatiilor.

Foto: Flickr/AMagill

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger