Fumatul “light” dublează riscul de moarte subită în cazul femeilor

1

Dacă credeaţi că, pentru că alegeţi ţigări “light”, sunteţi mai ferite de riscurile fumatului, atunci acest studiu este pentru a vă atrage atenţia, doamnelor şi domnişoarelor, că până şi o singură ţigară pe zi face ca riscul unui atac de cord care să provoace moarte subită să crească de două ori. Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Alberta, Canada, a analizat starea de sănătate a peste 100.000 de asistente medicale din SUA, pe durata a trei decenii.

 

 

Potrivit rezultatelor studiului, fumătoarele moderate sau persoanele care fumează ocazional sau numai ţigări „light” prezintă un risc dublu de a deceda din cauza unor probleme de inimă decât persoanele care nu sunt fumătoare. În cazul persoanelor care renunţă la fumat, indiferent cât de „light” ar fi acesta, ele reuşesc să reducă acest risc, notează studiul publicat în revista editată de American Heart Association. În timpul studiului, întins pe 30 de ani, cercetătorii au notat 315 decese subite, cauzate de atacuri de cord considerate inexplicabile (când inima pur şi simplu se opreşte). La persoane de până în 35 de ani, acest fapt survine, de regulă, pe fondul unei probleme genetice de sănătate la inimă (care se moşteneşte). Dar la persoane peste 35 de ani, cum erau şi cele mai multe dintre asistentele medicale monitorizate de studiu, este primul semn al unei boli de inimă care presupune blocarea arterelor cu depozite de grăsime.

Din cele 315 decese analizate de studiu, 75 au survenit la persoane care fumau constant, 148, la persoane care fie fumaseră în trecut, fie se apucaseră mai recent de fumat şi 128, la persoane care nu fumaseră niciodată. După ce au luat în considerare şi alţi factori de risc (tensiunea, nivelul de colesterol şi istoricul medical al familiei în privinţa problemelor cu inima), dr. Roopinder Sandhu (coordonatorul studiului) şi colegii săi au concluzionat că femeile care fumaseră erau de două ori mai mult supuse riscului morţii subite, chiar dacă fumau moderat sau puţin (de la o ţigară la 14 ţigări pe zi). Pentru fiecare cinci ani de fumat, riscul creştea cu încă 8%. Însă femeile care renunţaseră la fumat prezentau un risc mai scăzut de moarte subită din cauza inimii, similar celui al persoanelor care nu fumaseră niciodată şi nu aveau nicio boală genetică (dar asta doar la 20 de ani de absenţă a fumatului din viaţa lor).

„Ceea ce spune acest studiu femeilor, de fapt, este că e important să renunţe la fumat. Ştim că renunţarea poate fi dificilă. Trebuie să fie un scop pe termen lung. Nu este întotdeauna uşor de îndeplinit şi poate necesita mai multe încercări”, a afirmat Sandhu. „Studiul arată că şi a fuma doar două ţigări pe zi poate afecta serios sănătatea inimii pe viitor. De obicei, odată cu intrarea în noul an, mulţi oameni îşi fixează ca rezoluţie să se lase de fumat. Aşa că dacă vă gândiţi serios la asta şi mai aveaţi nevoie doar de un impuls, iată, acest studiu, care aduce dovezi în plus că renunţarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru sănătatea inimii voastre”, susţine Ellen Mason, din cadrul British Heart Foundation. Un alt studiu recent vine în sprijinul celui citat şi arată că, din 1,2 milioane de femei intervievate şi monitorizate, cele care renunţaseră la fumat până la vârsta de 30 de ani îşi reduceau considerabil riscul de deces timpuriu din cauza unor probleme de sănătate cauzate de fumat.

 

Sursa: News Health BBC

 


Un comentariu

  1. Pingback: Marile companii de tutun vor să ”vă ajute” să renunțați la fumat | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger