Fumătorii şi obezii sunt discriminaţi din motive financiare

1Reprezentanţa Sistemului Naţional de Sănătate britanic din North Yorkshire a anunţat că fumătorii şi obezii nu vor mai beneficia de operaţii de rutină la şold şi la genunchi pentru că “stilul lor de viaţă micşorează şansele de succes ale operaţiilor”.

Clare Gerada, directorul Colegiului Regal al Medicilor, a declarat că „aceste măsuri sunt luate din motive financiare. Sunt îngrijorat şi aş vrea să văd dovezile care susţin o asemenea hotărîre.”

În spatele acestor iniţiative se află o mai veche prejudecată, aceea că fumătorii şi obezii consumă mai multe resurse, pe spinarea asiguraţilor medical cu stiluri de viaţă sănătoasă.

Studiile economice arată însă contrariul – pe cei care duc o viaţă sănătoasă se cheltuie mai mult. Ultimul studiu a apărut în revista Public Library of Science Medicine şi a constat în estimarea cheltuielilor de sănătate pentru trei grupuri de cîte 1000 de indivizi: un grup format din oameni cu un stil de viaţă sănătos, slabi, nefumători, unul din obezi şi unul din fumători. Între 20 şi 56 de ani, obezii şi fumătorii consumă mai multe resurse medicale. Dar pentru că aceştia trăiesc mai puţin, pe termen lung, cheltuielile sunt mai mici.

În medie, britanicii sănătoşi trăiesc 84 de ani, fumătorii 77 de ani şi obezii 80 de ani. Fumătorii şi obezii suferă mai des de boli cardiace. Incidenţa cancerelor, cu excepţia cancerului de plămîni, e aceeaşi la toate trei grupurile. Obezii suferă mai des de diabet, iar cei sănătoşi au mai multe accidente vasculare cerebrale. În total, cei slabi şi cu un stil de viaţă sănătos costă sistemul de sănătate în jur de 257 000 de lire sterline, obezii 228 000, iar fumătorii 201 000 de lire.

Prevenirea fumatului din motive financiare e o direcţie greşită de abordare a acestei probleme. Se spune că nefumătorii îi subvenţionează pe fumători, dar studiile arată altceva. În plus, pentru că fumătorii mor mai repede, societatea economiseşte pensiile acestora şi banii pentru alte tipuri de îngrijiri.

FOTO: REUTERS

Tags:Un comentariu

  1. Nici eu nu puteam scrie un articol mai bun: cu cifre, cu statistici, cu argumente corecte! Un singur lucru mai trebuie adaugat: fumatarii, avand in mod evident o capacitate pulmonara mai mica, consuma mai putin oxigen decat nefumatorii si deci… elimina mai putin dioxid de carbon in atmosfera.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger