Fumătorii lipsesc mai mult de la serviciu

7

Fumătorii lipsesc, în medie, cu două-trei zile mai mult de la serviciu, pe an, decât nefumătorii, arată o analiză a 29 de studii.

 

Printre cercetările analizate se numără studii realizate între 1960 și 2011 în Europa, Australia și Noua Zeelandă, Statele Unite și Japonia, în acestea fiind implicați un număr total de 71.000 de muncitori din sectoarele public și privat.

Cercetătorii i-au întrebat pe participanți despre obiceiurile curente și trecute legate de fumat și au folosit sondaje și fișe medicale sau fișe de angajat pentru a urmări cât de mult au lipsit timp de doi ani, în medie.

Combinând rezultatele, Jo Leonardi-Bee de la Universitatea din Nottingham și colegii săi au observat că fumătorii sunt cu 33% mai predispuși să lispească de la serviciu decât cei care nu fumează. Ei au lipsit, în medie, cu 2,7 zile mai mult decât nefumătorii.

Foștii fumători au fost încadrați undeva între fumători și cei care nu fumează. Fumătorii sunt cu 19% mai predispuși să lipsească la serviciu decât foștii fumători.

Fumatul are și un preț pentru productivitatea muncii. Studiul arată că doar în Marea Britanie absenteismul cauzat de fumat costă 2,25 de miliarde de euro pe an.

Sursa; Reuters


7 comentarii

 1. Suz Carp via Facebook on

  hmm categorizam oamenii si in acelasi timp incercam sa ‘gandim in afara cutiei’? cum vine treaba asta? 🙂

 2. Cornel Dumitrascu via Facebook on

  n-as zice, dar nici nu m-as baga prea tare-n subiect. Iar productivitatea nu e deloc totuna cu “cine sta mai mult la servici”.

 3. Formularea induce in eroare.
  Fumatorii sunt fumatori pentru ca sunt genul de oameni care lipsesc mai mult de la servici. Cu alte cuvinte genul de iresponsabilitate fata de propria sanatate care permite unui om sa fie fumator automat se va vedea si in alte aspecte ale vietii. De exemplu lipsa de responsabilitate fata de siguranta unui job.
  Un nefumator tine mai mult la viata lui si drept urmare si la siguranta materiala, nepermitandu-si atat de usor sa jongleze cu asta.
  E ca si cand ai spune ca chiulangii lipsesc mai mult de la scoala.

 4. Vladimir Iuganu via Facebook on

  Confirm ca mai bine fumam o tigara decat sa citesc articolul asta.
  Dude, fumatul unei tigari e timp de relfectie, mai ne distantam, nu muncim ca niste brute. Uite, de exemplu rupandu-te de rutina poti sa-ti amintesti, chiar daca e deja seara, ca e ziua nevestii. Priceless!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger