Fumătorii îmbătrânesc mai repede

0

Fumătorii se aleg cu cearcăne și riduri în jurul buzelor mai devreme decât nefumătorii, arată un studiu pe gemeni identici. Cei care au avut misiunea de a judeca au identificat fumătorul dintre doi frați gemeni în 57% dintre cazuri. Același lucru s-a întâmplat în cazurile în care ambii frați erau fumători, dar unul avea mai mulți ani de experiență.

smoke

 

“Pe lângă cancer la plămâni, infarcturi și atacuri cerebrale, faptul că fumatul îmbătrânește este încă un motiv bun de renunțat”, spune dr. Elizabeth Tanzi pentru Reuters. Aceasta este dermatolog la Institute of Dermatologic Laser Surgery din Washington, care confirma rezultatele studiului din experiență, dar nu a fost implicată în realizarea studiului.

Rezultatele se bazează pe fotografii standardizate ale unui număr de 79 de perechi de gemeni, fotografii realizate la Festivalul Zilelor Gemenilor din Twinsburg, Ohio. Dr. Bahman Guyuron de la Case Western Reserve University și colegii săi au arătat fotografiile unor judecători antrenați și i-au rugat pe cei trei să evalueze ridurile și trăsăturile faciale determinate de vârstă.

În medie, gemenii aveau în jur de 40 de ani, iar trei sferturi dintre gemenii participanți erau femei. 45 de perechi de gemeni includeau un fumător și un nefumător. Fumătorii aveau trăsături mai îmbătrânite, dar diferențele erau, de cele mai multe ori, mici. De exemplu, pe o scară de la 0 la 3, 0 însemnând fără riduri, iar 3 însemnând riduri semnificative, pleoapele au fost notate cu 1,56 pentru fumători și 1,51 pentru nefumători. Nu s-a găsit nicio diferență în ce privește ridurile de la coada ochiului și ridurile de pe frunte.

În cazul perechilor de gemeni în care unul a fumat pentru o perioadă mai mare decât celălalt, s-a văzut că cei cu o experiență mai lungă de fumători aveau pungi sub ochi mai pronunțate și mai multe riduri în jurul buzelor.

Tanzi spune că fumatul poate să grăbească distrugerea colagenului – fibre proteice care sprijină pielea.Fumatul reduce, de asemenea, cantitatea de oxigen care ajunge la piele.

Sursa: Reuters

Puteți citi și:

Țigările mentolate, mai nocive decât cele normale

Țigări vorbitoare, pentru încurajarea renunțatului la fumat

Fumătorii care se lasă de fumat până la 40 de ani trăiesc aproape la fel de mult ca nefumătorii

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger