Fumătorii care se lasă de țigări până la 40 de ani trăiesc aproape la fel de mult ca nefumătorii

0

Deși s-a estimat că fumatul taie cu 10 ani durata de viață a unei persoane, un nou studiu al cercetătorilor de la spitalul Saint Michael din Toronto arată că fumătorii care se lasă de țigări înainte de vârsta de 40 de ani recuperează aproape toții anii pierduți în fum, informează CTV News. Renunțarea la fumat în tinerețe, chiar și la 40 de ani, reduce cu 90% riscul ca o persoană să se reapuce de țigări.

Cercetătorii canadieni au analizat registre medicale ale nefumătorilor și fumătorilor decedați, printre care au găsit 16.000 de oameni care au spus că au fumat în tinerețe, dar s-au lăsat.  Au observat că oamenii care n-au fumat niciodată au de două ori mai multe șanse să prindă vârsta de 80 de ani decât cei care au făcut-o. Au mai aflat însă și că oamenii care s-au lăsat de țigări între vârsta de 35 și 44 de ani au recuperat nouă ani de viață pe care i-ar fi pierdut din cauz țigărilor. Mai departe, indivizii care s-au lăsat de fumat între vârstele de 45-54 de ani și 55-64 de ani au recuperat șase, respectiv patru ani de viață.

Autorii studiului subliniază că rezultatele nu ar trebui interpretate ca susținând că e bine ca oamenii să fumeze până la 40 de ani și apoi să se lase. Ex-fumătorii prezintă în continuare un risc mai mare de a muri mai devreme decât nefumătorii, spun ei, însă riscul este mai mic în comparație cu cel uriaș pe care și-l asumă persoanele care continuă să fumeze.

Aflați mai multe detalii pe CTV News.

Foto: fwweekly.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger