Fumătoarele intră la menopauză mai repede decât nefumătoarele

1

Fumătoarele ajung la menopauză mai repede decât nefumătoarele, chiar și cu un an mai devreme, susține un studiu care atrage atenția că o menopauză timpurie influențează și riscul de boli de oase și inimă. Studiul centralizează date din cercetări anterioare care au inclus 6.000 de femei din Statele Unite, Polonia, Turcia și Iran.

 

Nefumătoarele ajungeau la menopauză între 46 și 51 de ani, în medie, iar fumătoarele între vârstele de 43 și 50 de ani.

“Rezultatele noastre arată că fumatul are legătură cu o vârstă timpurie la care o femeie intră la menopauză și asigură motivație, dacă mai era nevoie, ca femeile să renunțe la acest obicei”, spune autorul studiului Volodymyr Dvornyk, de la Universitatea din Hong Kong.

Cercetătorii au mai analizat alte cinci studii care au grupat femeile în “menopauză timpurie” și “menopauză târzie” în funcție de vârsta lor de sub sau peste 50 de ani. Dintre 43.000 de femei, fumătoarele aveau cu 43% mai multe șanse să intre mai devreme la menopauză decât nefumătoarele.

Explicația este că fumatul are un efect asupra felului în care organismul produce sau elimină estrogenul. Unii cercetători cred că țigările unele componente ale țigării omoară ovulele.

Alcoolul, greutatea sau nașterile sunt alți factori care influențează instalarea menopauzei, mai spun cercetătorii.

Foto: Flickr / jfjwak

Sursa: Reuters


Un comentariu

  1. Pingback: Testul de sânge ce indică începutul menopauzei | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger