Frunza artificială poate produce energie şi din apa murdară

0

În urmă cu doi ani, cercetătorii de la MIT au creat o tehnologie numită “frunza artificială” care poate produce energie din apă şi lumina soarelui. Această frunză artificială este, de fapt, o celulă solară din silicon, căptuşită cu diverse materiale catalizatoare, pe ambele feţe, care îi permit să separe moleculele de apă în oxigen şi hidrogen, acesta din urmă putând fi stocat şi folosit ca şi combustibil verde.

 

 

Echipa de cercetători care a realizat frunza nu s-a oprit, însă, la primele rezultate. Liderul proiectului, Daniel G. Nocera, a anunţat că, acum, această tehnologie are capacitatea de a se autovindeca şi de a produce energie şi din apa murdară. „Deoarece bacteriile care ajung pe frunză şi rămân acolo, pe suprafaţa ei, pot opri procesul producerii de energie, versiunile anterioare ale frunzei funcţionau numai cu apă curată, pură. Acum, echipa lui Nocera a descoperit că unii dintre catalizatorii dezvoltaţi pentru frunza artificială se pot repara singuri, adică procedura poate fi realizată şi cu apă impură”, scrie Gizmag.

„Capacitatea de autovindecare permite frunzei să funcţioneze cu apă impură, contaminată cu bacterii care se găsesc liber în natură. Am descoperit o metodă prin care reglăm condiţiile de funcţionare şi catalizatorul se poate repara şi reasambla”, explică liderul proiectului. Astfel, dispozitivul devine şi mai potrivit pentru a fi folosit în special în ţările în curs de dezvoltare, unde apa curată nu este întotdeauna o resursă la îndemână. Frunza artificială este realizată din materiale accesibile, precum silicon, cobalt şi nichel şi este menită să fie o sursă ieftină de producere a energiei; de asemenea, poate fi utilizată pentru stocarea sau folosirea peste noapte a energiei produse prin captarea luminii sau căldurii solare. Pasul următor pentru echipa de cercetători este să combine frunza artificială cu tehnologia care transformă hidrogenul în combustibil lichid, pentru a alimenta diverse dispozitive, spre exemplu generatoarele electrice pentru case ori maşini.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger