Frumuseţile ascunse ale României: Vulcanii noroioşi de la Hăşag. Dispăruţi, dar cu urme!

7

În câteva ghiduri turistice prăfuite de la sfârșitul anilor ’80, vreo două cărţi despre frumuseţile geologice şi trei cursuri de facultate, este menţionată ca notă de subsol existenţa câtorva vulcani noroioşi la Hăşag. Zona, destul de pustie la prima vedere, aparține satului Loamneș,  poziționat în sudul Podişului Secaşelor (partea de sud-vest a marelui Podiş al Târnavelor), undeva la nord de Ocna Sibiului.

de Viorel Irașcu (Plecatdeacasă.net)

Emanaţiile de gaz metan, straturile de argilă marnoasă şi apele freatice cu nivele variabile compun decorul geologic sau hidrogeologic.

Un decor foarte propice pentru formarea acestora, la fel ca în zona Berca-Pâclele Mari de la Buzău, doar că aceştia sunt situaţi în Subcarpaţii Curburii, așadar la exteriorul Carpaţilor. Odată ajunşi acolo, între dealurile Hăşagului, chiar înainte de intrarea în sat, întreb câţiva săteni despre vulcanii noroioşi, iar vestea că aceştia nu mai există ne dezamăgeşte crunt. Hotărâm totuşi să mergem și  să investigăm zona. Parcă tot nu ne vine să credem.

Ne oprim la o mică stână, şi acolo Nea Vasile începe să-mi arate câteva dealuri cu forma conică ce ies în evidenţă în peisaj şi îmi vorbeşte şi despre un lac al Dracului situat între dealuri, apărut nu se ştie cum, în urmă cu câțiva ani. Pe drum, aflu că aceste dealuri crăpate şi fără vegetație forestieră pe ei, doar cu iarbă adaptată la solul argilo-sărăturos, nu existau acum 20 de ani!

Zona este frământată de alunecări de teren, pământul fuge, valurile de alunecări scot la iveală izvoare sau emanaţii de gaz, în culturile oamenilor apar mici mlaştini unde noroiul bolboroseşte molcom, mlaştini care în următorul an dispar. Asta şi în funcție de precipitaţiile care cad într-un an.

Explicaţia este simplă. Fisurile şi micile falii migrează permanent din cauza instabilităţii și coeziunii rocilor, astfel că emanaţiile de gaz şi apa freatică îşi schimbă în fiecare an locul. Iar lacul apărut în ultimii ani este dovada că “vulcanii” au existat şi că aici se întâmplă lucruri necurate cu pământul, de vreme ce uneori apa lacului pare că fierbe, de la bulbucii gazoşi ce ies din adâncuri.

În concluzie, vulcanii noroioși de la Hăşag, despre care se spune că ar fi avut şi 50 de metri în diametru!, nu mai există, însă natura din aceste locuri poate oferi oricând surpize. Cazanele lui Scaraoţchi pot apărea în zonă, când te aştepţi mai puţin, iar satul poate deveni un obiectiv turistic cunoscut (ca Berca din Buzău), mai ales că Loamneşul este aşezat într-o regiune pitorească, aproape şi de  impresionantele ruine ale Cetăţii Stolzemburg din Slimnic.

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Plecatdeacasă.net, unde puteţi fi la curent cu drumurile lui Viorel Iraşcu spre frumuseţile ascunse ale României.

 

Puteţi vedea şi:

Frumusețile ascunse ale României: Stâlpii totemici din Ţara Bârsei

Frumuseţile ascunse ale României: Cheile Orzei (Ialomiţa), aval de Scropoasa

Frumuseţile ascunse ale României: Cornetu, singura mânăstire din lume pe sub care trece trenul

Frumuseţile ascunse ale României: Muscel, un sat uitat din Ţinutul Troiţelor

Frumuseţile ascunse ale României: Cheile şi cascada Lotrişorului

Frumuseţile ascunse ale României: Canaraua Fetii-minicanionul misterios din sudul Dobrogei

Frumuseţile ascunse ale României: Mica legendă a Pietrei Teiului

Frumuseţile ascunse ale României: Palatul Cnejilor – Ceahlău

Frumuseţile ascunse ale României: Transfăgărăşanul, şoseaua transcarpatică transformată în mândrie naţională

Frumuseţile ascunse ale României: Babadagul şi Geamia Gazi Paşaş

Frumuseţile ascunse ale României: Peştera Poarta lui Ionele şi Cheile Ordâncuşei

Frumuseţile ascunse ale României: Ghelniţa, biserică monument UNESCO


 


 

 


7 comentarii

  1. Da m am lamurit;eram la Sibiu cu familia si hai sa vedem vulcanii noroiosi . Am ajuns pe niste coclauri.la o trecere de nivel cu calea ferata era sa ma ciocnesc cu trenul(nesemnalizata,in rampa destul de mare fara vizibilitate,culmea,aproape de gara. M am invirtit pe cimpurile alea si la urma am renuntat. Nici o informatie,nicaieri; nu doare pe nimeni ca umbli de a n boulea sa vezi vulcanii noroiosi care nu exista.

  2. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Defileul Latoriței. Puține de spus în multe cuvinte. | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Lacurile Petrimanu și Galbenu de pe Latorița- splendoare în apă | TOTB.ro - Think Outside the Box

  4. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Topul celor mai înalte vârfuri de munte | TOTB.ro - Think Outside the Box

  5. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Abaţia cisterciană de la Cârţa, cea mai veche din ţară | TOTB.ro - Think Outside the Box

  6. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Lucina – Herghelia din creierii Obcinelor Bucovinei | TOTB.ro - Think Outside the Box

  7. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Cascada cailor – cea mai mare cădere de apă din România | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger