Recomandarea verii pentru amatorii de drumeții auto și perpedes în Bucovina sudică înaltă, în zona Rarău-Giumalău. Printr-o ciudată întâmplare, cu iz de combinație politică, drumul ce fusese construit de comuniști până pe Rarău și ce pornea din Câmpulung Moldovenesc a fost abandonat. Decizia de a construi un drum de culme, asfaltat și consolidat, din Pojorâta spre Rarău (14 km), a fost foarte bună, el urmând vechiul drum forestier de pe pâraul Izvorul Giumalău. Așadar, dacă aveți drum în Bucovina, luaţi calea Pojorâtei (cazare extraordinară la pensiunile din zonă!), iar în centrul comunei, la trecerea la nivel cu calea ferată, urmați DJ 175B, care vă duce până la Cabana-Hotel Rarău (1536 m).
de Viorel Irașcu (Plecatdeacasă.net)
Peisajele sunt absolut încântătoare, Giumalăul cu ai săi 1857 de metri străjuiește drumul pe dreapta, iar pe stânga culmile ascuțite ale martorilor calcarosi Adam și Eva, după care lăsați Pârâul Izvorul Giumalău, și intrați în zona platoului Rarăului la Șaua Fundu Colbului (1285metri).
Aici peisajul ,,klippei triasice” vi se înfățișează în toată splendoarea lui, având în fundal arhicunoscutele Pietre ale Doamnei( nume dat în amintirea soției Domnitorului Petru Rareș, ctitorul Mânăstirii Rarău).
Sub Pietrele Doamnei, ajungeți la intersecția acestui drum proaspăt asfaltat, cu cel care urca dinspre Chiril (DJ 175A), drum de vreo 11 kilometri, prin Poiana Tăieturii și mânăstire, cu zone unde asfaltul lipsește pe multe porțiuni, dar este practicabil. Detalii –aici.
În cazul în care mergeți pe jos (4-5 ore)dinspre Pojorâta, marcajul vechi vă duce pe cruce galbenă pâna în Șaua Fundu Colbului, aici se întâlnește cu bandă roșie, care vine din Giumalău.
Insă, odată cu construirea șoselei, multe dintre ele au fost distruse, asa că puteți urma traseul doar urmărind firul șoselei. Există și porțiuni unde marcajul a rămas în pădure, dar este riscant. Chiar dacă ocoliți mai mult pe serpentinele noului drum, va asigur că merită, mai ales că urcușul nu este deloc greu.
De la intersecție, mergeți o jumătate de oră spre vârful Rarău (1649 metri), Piatra Șoimului, la 10 minute de hotel, 20 minute până la hotel, si o oră până la Pietrele Doamnei.
Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener Plecatdeacasă.net, unde vă puteți pune la curent cu drumurile lui Viorel Irașcu.
Puteţi vedea şi:
Frumusețile ascunse ale României: Circuitul mânăstirilor-peșteri din România
Frumusețile ascunse ale României: Izbucul Tăuz din Apuseni
Frumusețile ascunse ale României: Lacurile Petrimanu și Galbenu de pe Latorița- splendoare în apă
Frumusețile ascunse ale României: Bisericuța lui Ștefan de la Pătrăuți. Monument UNESCO
Frumusețile ascunse ale României: Gâlcescu, frumusețea lacustră a Parângului
Frumusețile ascunse ale României: Defileul Latoriței. Puține de spus în multe cuvinte
Frumuseţile ascunse ale României: Vulcanii noroioşi de la Hăşag. Dispăruţi, dar cu urme!
Frumusețile ascunse ale României: Stâlpii totemici din Ţara Bârsei
Frumuseţile ascunse ale României: Cheile Orzei (Ialomiţa), aval de Scropoasa
Frumuseţile ascunse ale României: Cornetu, singura mânăstire din lume pe sub care trece trenul
Frumuseţile ascunse ale României: Muscel, un sat uitat din Ţinutul Troiţelor
Frumuseţile ascunse ale României: Cheile şi cascada Lotrişorului
Frumuseţile ascunse ale României: Canaraua Fetii-minicanionul misterios din sudul Dobrogei
Frumuseţile ascunse ale României: Mica legendă a Pietrei Teiului
Frumuseţile ascunse ale României: Palatul Cnejilor – Ceahlău
Frumuseţile ascunse ale României: Babadagul şi Geamia Gazi Paşaş
Frumuseţile ascunse ale României: Peştera Poarta lui Ionele şi Cheile Ordâncuşei
Frumuseţile ascunse ale României: Ghelniţa, biserică monument UNESCO