Frumusețile ascunse ale României: Salina Cacica, bulgărele de sare al Bucovinei

2

Bucovina a devenit o regiune arhicunoscută după câteva campanii de mediatizare a turismului rural din România. Însă când ne gândim la Bucovina, ne vin în minte biserici, albastrul și pădurile, câte mai sunt ele. Azi, însă, vă prezentăm și altceva. Prin secolele XV-XVI,  mai precis în perioada lui Ştefan cel Mare, călugării de la Mănăstirea Humor descopereau un pârâu de ,,slatină” sau de saramură ce curgea din Dealul Călugăriţa(805 metri), astfel că organizează exploatarea sării în zona numită Pârteşti, la poalele Obcinei Mari.

de Viorel Irașcu (www.plecatdeacasa.net)

În 1790, în urma prospecţiunilor făcute de austrieci, este descoperit zăcământul de sare de sub dealul mai sus amintit, luându-se decizia ca aici să se sape o mină, adică o salină.

Au fost adusi mineri din Polonia (de la salina Wieliczka, din sudul acestei ţări), apoi austrieci, slovaci, ruteni (populaţie ucraineană cu rădăcini poloneze), unguri şi germani (locuitori ai Imperiului Austro -Ungar), dar şi ardeleni de peste munţi.

Aşa a apărut şi vestita bazilica minor de la Cacica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, datorită eforturilor  minerilor catolici, în special ale celor polonezi. Salina este vizitabilă tot timpul anului şi puteţi ajunge aici urmând drumul naţional ce leagă localităţile Gura Humorului-Păltinoasa-Solca-Rădăuţi.

Ce este interesant aici, faţă de alte saline (Tg. Ocna-Bacău, Praid-Sovata, Turda, Slănic Prahova, Ocna Dej), este prezenţa unui lac interior, de doi metri adâncime (unicat!), amenajat de mineri, şi o sală de bal unde Împăratul Franz Josef şi, mai târziu, regii României (Carol I) erau invitați după ce erau plimbaţi pe lac cu o mică barcă sau plută. Aici, în sala de bal, se organizau festivităţi deosebite, iar azi, aici este amenajat un teren de tenis-volei. În tavan se văd încă urmele diblurilor de care erau agăţate lanţurile ce ţineau candelabrele vremii. Capela Sf. Varvara (patroana spirituală a minerilor de pretutindeni) este săpată la 30 de metri sub pământ, fiind prima cameră amenajată în sare (1803), cu pereţi în linie dreaptă şi cu amvonul, altarul cu firidă, crucea şi tribuna pentru cor dăltuite în sare.

În fiecare an, pe 4 decembrie, aici este oficiată o slujbă comună de către un preot romano-catolic, unul ortodox şi unul greco-catolic în cinstea patroanei spirituale a minerilor, cea care le ocroteşte munca grea din subteran. Piesa de rezistenţă a vechii saline o constituie ultima galerie cu boltă, situată la peste 60 de metri în adâncuri, unde este amenajat un teren de fotbal, luminat şi foarte populat de către cei care vin la tratament, dar şi de amatorii de mişcare în aerul plin de aerosoli săraţi.

Citește mai mult pe www.plecatdeacasa.net.

Citiți și:

Jurnal Etiopian: Africa de la Discovery

Jurnal etiopian: La șuetă cu un rege

Jurnal etiopian – Incursiune în necunoscut

În spatele ultimei cortine de fier: În căutarea pantalonilor pierduți

De ce nu îmi displac companiile aeriene ieftine

Scoțianca Karen Bryan împărtășește cu cititorii TOTB „cele mai frumoase locuri de vizitat în Europa”

Cum să înveţi o limbă străină mai uşor, mai rapid şi…gratis

Cât de sigure sunt zborurile low cost?

Cum să suni ieftin sau chiar gratuit din străinătate

Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice

Tags:2 comentarii

  1. Eu as zice ca autoritatile sa faca o vizita la salina Turda, sa vada ca aceste locuri pot deveni si atractie turistica pe langa efectele benefice asupra organismului daca se investesc niste bani (investiti cu cap nu contracte cu firme fantoma ca ne-am plictisit de dinastea). De fapt propun tuturor sa faca o vizita acestei saline sa vedeti ce se poate face si cati turisti straini vin sa o vada si sincer, raman uimiti.

    • Corect.
      Sunt intru totul de acord. Am vizitat salina si am ramas impresionat. Este exemplul de care avem nevoie in turismul de orice fel din Romania.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger