Frumusețile ascunse ale României: Mânăstirea de rit vechi Uspenia, prima din lume!

3

Până de curând era singura mânăstire de acest fel de pe glob, aparținând unei minoritaţi religioase ortodoxe venită sau mai bine zis izgonită de pe meleagurile ruseşti. Între timp, în comuna Forăşti din judeţul Suceva s-a mai înfiinţat încă una, aşa că aceasta a rămas prima din lume.

de Viorel Irașcu (www.plecatdeacasa.net)

Situată în satul Slava Rusă (comuna Slava Cercheză) din judeţul Tulcea, această mânăstire unică stă în umbra celei mai mari cetăţi romane din Dobrogea –Libida sau Ibida.

La vreo doi kilometri de ruine, undeva la poalele dealurilor ce alcătuiesc Podişul calcaros al Babadagului, într-un decor sălbatic, unde aerul este miruit de mirosul florilor de tei, întâlnesc o bisericuţă, câteva chilii şi şapte călugări de origine …rusă.

Originile bisericii de rit şi nu de stil vechi – cum greşit se interpretează – se pierd în negura vremurilor şi sunt legate de ,,raskolul” credincioşilor ruşi din secolul al XVII -lea, când mai mulţi episcopi şi  peste 20 000 de mireni sunt omorâţi pentru că s-au opus reformei iniţiate de Patriarhul Nikon şi de împăraţii sau ţarii dinastiei Romanovilor.

Dobrogea, care era provincie otomană în acele vremuri, primeşte pe aceşti prigoniţi religioşi atât în valea Bajbunarului (râul Slava), ce separă şi tectonic Podişul Babadagului de Podişul Casimcei, cât şi în zona Deltei Dunării, unde sunt mai  cunoscuti ca ruşi – lipoveni sau mai târziu în Bucovina.

Călugărul ce ţine loc de ghid (cel cu crengile de tei în braţe!) se chinuie, într-o română aproximativă (slujbele se ţin în slavonă de la 1680 iar în biserica mare din 1883), să-mi explice istoria tumultoasă a  acestei minorităţi religioase, ei fiind numiţi în Rusia staroveri sau de către duşmani raskolnici, adică răsculaţi.

Înţeleg destul de bine ce s-a întâmplat cu ei de-a lungul timpului şi întreb de ce se numeşte mânăstirea ,,Uspenia”, iar el îmi spune că acest termen înseamnă ,,Adormire”, pentru că hramul acestei unice mânăstiri este ,,Adormirea Maicii Domnului”, sărbătoare ce are loc pe 28 august (atenţie! nu mă blestemaţi, pentru că staroverii ţin calendarul iulian şi nu pe cel gregorian).

La final vreau să enumăr vreo trei deosebiri faţă de ritul ortodox: semnul crucii se face cu două degete (până la reforma lui Nikon, toată lumea ortodoxă făcea la fel!), mişcarea în jurul pupitrului sau mesei unde se află Evanghelia – analogul –  se face de la vest la est şi nu invers, iar numele lui Isus se scrie cu un singur ,,I” şi nu cu doi ca acum (până la schisma din 1667 toată lumea ortodoxă scria Isus cu un singur ,,I”).

Citește mai mult pe www.plecatdeacasa.net.

Citiți și:

Frumusețile ascunse ale României: Casa de Piatră, cuibul moţilor

Jurnal Etiopian: Cum e să ai o farfurie în buză

Jurnal Etiopian: Africa de la Discovery

În spatele ultimei cortine de fier: În căutarea pantalonilor pierduți

Cum să înveţi o limbă străină mai uşor, mai rapid şi…gratis

Cât de sigure sunt zborurile low cost?

Cum să suni ieftin sau chiar gratuit din străinătate

Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice

Tags:3 comentarii

 1. Multumesc tare frumos de aceasta veste , pentru mine uluitoare !
  Sunt Tulcean ( acum sunt argesam prin profesie ) si la vara in cel mai sigur mod voi fi acolo !
  Asa mai aflam si noi despre NOI !
  Doamne ajuta-ne !
  Florin

  • Imi place ca ai scris Tulcean cu ,,T,, mare. Sa stii ca in sat mai exista o manastire unica de rit vechi si anume Vovidenia, unde slujesc maicute.
   Cu placere!

 2. Manastirile Uspenia si Vovidenia din localitatea Slava Rusa , ambele ortodoxe de rit vechi , impresioneaza prin istoria lor , frumusetea sufletelor maicutelor si calugarilor , linistea duhovniceasca pe care o insufla traitorii lor .
  La Uspenia isi are sediul si Episcopia Slavei .
  Intalnirea cu IPS FLAVIAN este o permanenta revigorare a sufletului , prilej de comuniune cu sfintenia .
  Asa sa ne ajute Dumnezeu !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger