Frumusețile ascunse ale României: Izbucul Tăuz, un izvor din piatră seacă

0

Un izbuc este un izvor carstic care la prima vedere nu are sau nu aduce nimic spectaculos, până la urmă munţii sunt plini de izvoare. Dar nu este precum vă imaginaţi. Un izbuc reprezintă ,,gura” de ieşire dintr-o peşteră sau galerie carstică inundată a unui râu/pârâu, către suprafaţă. În forma sa cea mai interesantă si mai spectaculoasă, un izbuc are caracter intermitent, adică după umplerea cavităţii cu apă, presiunea apei face ca izvorul să ţâşnească ca un gheizer rece, la intervale regulate.

de Viorel Iraşcu (www.plecatdeacasa.net)

Acest izvor numit Tăuz sau izbucul de la Moara lui Filea, se află pe valea Gârda Seacă, pe drumul ce duce către cătunul moţesc Casa de Piatră şi către Peştera Coiba Mare din inima platoului carstic ce formează partea sudică a Masivului Bihor.

După ieşirea din sat, şi după ce lăsaţi în dreapta drumeagul către Peştera Scărişoara, la vreo doi kilometri vă întâlniţi cu un indicator scris cu vopsea pe un stâlp, chiar lîngă ultima casă, ridicată pe tăpşanul care mărgineşte fosta moară de pe râu, şi cunoscută în zonă pentru forţa sa de măcinare, datorită  debitului mare şi constant al apei, asigurat de acest izbuc.

De la aceasta, prin păduricea cu molizi si arini de pe malul râului, trecând peste două podeţe din buşteni, absolut încântătoare, ajungeţi lejer în 10 minute la un lăcuşor cu o culoare albastru închis care are reflexii turcoaz, şi  care ,,răsare” dintre doi pereţi de calcar care se oglindesc împreună cu cerul în apa limpede. Acest lac apărut din piatră seacă ascunde câteva aspecte inedite dar şi triste în acelaşi timp.

Primul ar fi că adâncimea sa depăşeşte 100 de metri, si că prin galerii subterane şi sifoane inundate comunică tocmai cu pârâul ce intră în Peştera Coiba Mare şi care parcurge, după unii săteni 7 kilometri pe sub munte, după speologi vreo 4, pentru a ieşi la lumină aici şi a se vărsa mai departe în râul Gârda Seacă.

Al doilea aspect, trist de data acesta, este că aici în 2002 un speolog polonez şi-a găsit sfârşitul la peste 80 de metri adâncime, prins de curenţii puternici din peştera inundată. Deşi colegii lui s-au luptat cu apa să-l salveze sau măcar să-l scoată de acolo, nu au reuşit.

În cele din urmă, cu echipament special prietenii s-au întors din Polonia, împreună cu părinţii tânărului, reuşind să-l scoată la suprafaţă în prezenţa poliţiştilor şi procurorilor. Asta este explicaţia pentru plăcuţa de bronz fixată pe peretele din dreapta şi care aminteşte despre tragicul sfârşit al unui iubitor de munte.

Foto: Viorel Iraşcu

Citește mai mult pe www.plecatdeacasa.net.

Citiți și:

Frumusețile ascunse ale României: Balta Dracului, un “vulcan” noroios apos

Frumusețile ascunse ale României: Groapa Ruginoasă, rana roșie din inima muntelui

Frumusețile ascunse ale României: Gura Haitii – Călimani

Frumusețile ascunse ale României: Casa de Piatră, cuibul moţilor

Jurnal Etiopian: Cum e să ai o farfurie în buză

Jurnal Etiopian: Africa de la Discovery

În spatele ultimei cortine de fier: În căutarea pantalonilor pierduți

Cum să înveţi o limbă străină mai uşor, mai rapid şi…gratis

Cât de sigure sunt zborurile low cost?

Cum să suni ieftin sau chiar gratuit din străinătate

Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger