Frumusețile ascunse ale României: Izbucul Tăuz din Apuseni

4

Un izbuc este un izvor carstic care la prima vedere nu are sau nu aduce nimic spectaculos, iar Munții Apuseni sunt plini de asemenea minuni hidrocarstice. Un izbuc reprezintă ,,gura” de ieşire dintr-o peşteră sau galerie carstică inundată a unui râu/pârâu, către suprafaţă. În forma sa cea mai interesantă, un izbuc are caracter intermitent, adică după umplerea cavităţii cu apă, presiunea apei face ca izvorul să ţâşnească ca un gheizer rece, la intervale regulate.Acest izvor, numit Tăuz sau izbucul de la Moara lui Filea, se află pe valea Gârda Seacă, pe drumul ce duce către cătunul izolat Casa de Piatră şi către Peştera Coiba Mare.

de Viorel Irașcu (Plecatdeacasă.net)

După ieşirea din sat, şi după ce lăsaţi în dreapta drumeagul către Peştera Scărişoara, la vreo doi kilometri,  întâlneşti  o inscripție făcută cu vopsea albă pe un stâlp de electricitate de pe marginea drumului.  Vă opriți chiar lîngă ultima casă, ridicată la doi pași de fosta moară situată pe râu, şi cunoscută în zonă pentru forţa sa de măcinare, datorită şi debitului mare şi constant al apei. Azi, câteva ruine din piatră de râu amintesc de moara lui Filea.
De la aceasta, prin păduricea de amestec de pe malul râului, trecând peste două podeţe din buşteni, absolut încântătoare, ajungi lejer în 10 minute la un lăcuşor cu o culoare albastru închis, care ,,răsare” dintre doi pereţi de calcar. Acest lac  misterios ascunde câteva aspecte inedite dar şi triste în acelaşi timp.
Primul ar fi că adâncimea sa depăşeşte 100 de metri, și că prin galerii subterane şi sifoane inundate comunică tocmai cu pârâul ce intră în Peştera Coiba Mare şi care parcurge, după unii săteni 7 kilometri pe sub munte, după speologi vreo 4, pentru a ieși pe aici şi a se vărsa mai departe în râul Gârda Seacă. Unii ar spune că atmosfera din jurul lui este ciudată, apăsătoare, dar într-o zi caldă de iulie cu soarele luminând pereții clacarosi, parcă nu pare chiar așa.
Al doilea aspect, trist, este că aici în 2002 un speolog polonez şi-a găsit sfârşitul la peste 80 de metri adâncime, prins de curenţii puternici din peştera inundată. Deşi colegii lui s-au luptat cu apa să-l salveze sau să-l scoată de acolo, nu au reuşit. În cele din urmă, cu echipament special prietenii s-au întors din Polonia, împreună cu părintii tânărului, reuşind să-l scoată la suprafaţă în prezenţa poliţiştilor şi procurorilor. Au pus o placă de bronz pe un perete, pentru amintirea sa.
(Aici a sărit şi Bear Grylls în ultima parte a aventurii în România).

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Plecatdeacasă.net, unde puteţi fi la curent cu drumurile lui Viorel Iraşcu spre frumuseţile ascunse ale României.

 

Puteţi vedea şi:

Frumusețile ascunse ale României: Lacurile Petrimanu și Galbenu de pe Latorița- splendoare în apă

Frumusețile ascunse ale României: Bisericuța lui Ștefan de la Pătrăuți. Monument UNESCO

Frumusețile ascunse ale României: Gâlcescu, frumusețea lacustră a Parângului

Frumusețile ascunse ale României: Defileul Latoriței. Puține de spus în multe cuvinte

Frumuseţile ascunse ale României: Vulcanii noroioşi de la Hăşag. Dispăruţi, dar cu urme!

Frumusețile ascunse ale României: Stâlpii totemici din Ţara Bârsei

Frumuseţile ascunse ale României: Cheile Orzei (Ialomiţa), aval de Scropoasa

Frumuseţile ascunse ale României: Cornetu, singura mânăstire din lume pe sub care trece trenul

Frumuseţile ascunse ale României: Muscel, un sat uitat din Ţinutul Troiţelor

Frumuseţile ascunse ale României: Cheile şi cascada Lotrişorului

Frumuseţile ascunse ale României: Canaraua Fetii-minicanionul misterios din sudul Dobrogei

Frumuseţile ascunse ale României: Mica legendă a Pietrei Teiului

Frumuseţile ascunse ale României: Palatul Cnejilor – Ceahlău

Frumuseţile ascunse ale României: Transfăgărăşanul, şoseaua transcarpatică transformată în mândrie naţională

Frumuseţile ascunse ale României: Babadagul şi Geamia Gazi Paşaş

Frumuseţile ascunse ale României: Peştera Poarta lui Ionele şi Cheile Ordâncuşei

Frumuseţile ascunse ale României: Ghelniţa, biserică monument UNESCO


Advertisment ad adsense adlogger