Frumusețile ascunse ale României: Groapa Ruginoasă, rana roșie din inima muntelui

1

Undeva, la câţiva kilometri de Arieşeni, chiar la intrarea pe serpentinele din Pasul Vârtop (1.160 de metri, care leagă staţiunea Arieşeni de oraşul Nucet), un indicator de pe dreapta drumului te îndeamnă să vizitezi Groapa Ruginoasă. Doar 800 de metri şi 20 de minute de mers alert îi  despart pe turiştii autentici, dar şi pe cei în sandale şi pe cei de ocazie de un fenomen natural interesant şi impresionant.

de Viorel Irașcu (www.plecatdeacasa.net)

De ce spun ,,în sandale”, pentru că puţine drumuri de munte mi-au prilejuit atâta amărăciune ca acesta, plin de gunoaie menajere, peturi şi pungi de seminţe!!! Cum naiba – mă scuzaţi – poţi să urci pe munte, chiar şi pe un traseu accesibil, şi în susur de izvor să ,,stuchi” sămânţă, ca berbecul la meci.

Asta nu îmi pot explica şi basta!

,,Vina” acestei spectaculoase gropi sau cavităţi naturale este că se află foarte aproape de drumul cu terorişti de weekend, încălţaţi în sandale, cu maieuri colorate şi poşete duse pe braţ, care îşi trec în cont încă o ispravă din seria: ,Dacă România este o groapă de gunoi, hai să contribuim şi noi”.

Halal turism, halal drumeţie!

Ce este Groapa Ruginoasă?

În inima Munţilor Bihorului, relativ aproape de Vârful Bihor-Curcubăta, de 1.849 de metri, şi de Vârful Piatra Grăitoare, în calcarele şi cuarţitele ce alcătuiesc pătura superficială de roci, apele de şiroire (din precipitaţii) au erodat o suprafaţă din ce în ce mai mare de teren abrupt, lipsit de vegetaţie, creând ceea ce se numeşte în limbaj geomorfologic RAVENE. Acestea sunt şanţuri de adâncime medie care se activează şi se adâncesc după fiecare ploaie, fiind urmate, în evoluţie, de râpe adânci numite ogaşe.

Culoarea roşiatică provine de la prezenţa în componenţa rocilor a oxizilor de fier, care, odată dizolvaţi, au dat nuanţa aceasta ruginie ce se întinde pe un diametru de 600 de metri, în timp ce adâncimea râpei depăşeşte 100 de metri. Peisajul selenar realizeză un contrast izbitor cu imaşul verde care te însoţeşte până aici, pe micul platou care se rupe dintr-odată, precum şi cu întinderea de pădure de conifere ce abundă pe marginile zgâriate de natură ale acestei gropi.

Perspectiva este dublată de imaginea de fundal în care se văd înălţimile Munţilor Bihorului, golaşe la partea superioară cu jnepeni şi păşuni întinse. Un alt aspect interesant este ca prin această cavitate naturală uriaşă a coborât şi Bear Grylls de la Ultimate Survival, atunci când a fost în România, element ce a dat idei şi altor aventurieri care încearcă să-şi măsoare forţele de semialpinişti cu versanţii roşiatici ai cavităţii.

Citește mai mult pe www.plecatdeacasa.net.

Citiți și:

Frumusețile ascunse ale României: Gura Haitii – Călimani

Frumusețile ascunse ale României: Casa de Piatră, cuibul moţilor

Jurnal Etiopian: Cum e să ai o farfurie în buză

Jurnal Etiopian: Africa de la Discovery

În spatele ultimei cortine de fier: În căutarea pantalonilor pierduți

Cum să înveţi o limbă străină mai uşor, mai rapid şi…gratis

Cât de sigure sunt zborurile low cost?

Cum să suni ieftin sau chiar gratuit din străinătate

Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice


Tags:Un comentariu

  1. Intradevar merita vizitata daca ajungeti prin zona. Aceste fotografii nu pot descrie cu adevarat acel peisaj pe cat de spectaculos pe atat de ciudat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger