Frumusețile ascunse ale României: Cascada cailor – cea mai mare cădere de apă din România

0

Am așteptat mult să mai ajung în zona Borșa-Maramureș și să urc cu telecabina până în apropiere de această vestită cascadă. Am mai văzut-o cu ochii de adolescent, în anii studenției, când făceam excursiile tematice în Rarău sau Maramureș. Prea obosit atunci, după o noapte furtunoasă, așa cum se întâmpla de obicei, draguța cascadă nu mi-a spus mare lucru atunci, și din păcate nici acum.

 

de Viorel Irașcu (www.plecatdeacasa.net)

 

Să prinzi o cascadă la sfârșitul unei veri secetoase constituie un moment trist pentru orice călător. Firicelul de apă ce dădea să se scurgă de pe pantele abrupte nu impresiona în mod deosebit. Într-un an ploios, zgomotul căderii uriașe de apă se aude de la capătul telescaunului, acum nici la doi pași de ea zgomotul nu era mai mare ca freamătul molizilor.

Tehnic și practic nimeni nu știe cât are această cascadă, adică de la ce înălțime începe să cadă apa și unde este punctul terminus. Variantele care circulă prin multele ghiduri și pliante, unele mai vechi de la începutul anilor ’80, altele proaspete ca niște gadget-uri, cu tot felul de ponturi, indică cifre care merg de la 120i până la 160m.

La fel este și cu Dururitoarea din Ceahlău, a cărei înălțime variază între 25 și 30 de metri, sau chiar cu cea mai spectaculoasă cascadă pe care am văzut-o eu în România, Săritoarea Bohodeiului, care are între 60 și 80 de metri cădere( intrați pe link-uri pentru a vedea fotografiile!).

Cascada Cailor este situată pe versanții nord vestici ai Masivului Rodnei, cu fața către Complexul Turistic Borșa, de unde urcă un telescaun( lungime 2030 metri și diferență de nivel 496 metri) care îți oferă o perspectivă deosebită asupra unei părți din Țara Maramureșului.

Munții Rodnei au fost declarați Parc Național, pentru frumusețea deosebită a peisajelor și pentru conservarea speciilor de floră și faună, mai multe pe parcrodna.ro. Abruptul uriaș la Râpei Piatra Rea este responsabil de formarea acestui prag, alcătuit din calcare, peste care apa Pârâului Cailor curge vijelios( dar nu acum!). Izvoarele, căci sunt mai multe,  Pârâului Cailor pleacă de sub Șaua Galațiului, dintr-un circ glaciar care adăpostește vreo cinci lăcușoare glaciare blocate de mici morene frontale.

 


Apa acestora alimentează pârâul Cailor, care se împiedică de versanții vârfului Piatra Rea( 1.825 metri) și cade către mica depresiune în care este situat complexul turistic.

Experiența merită trăită oricum, traseele din zonă va pot purta pe lângă cascadă, spre izvoarele Bistriței, spre vârful Galațiului sau chiar către poteca de culme, care leagă cele două mari vârfuri ale masivului, Pietrosu Mare (2.303 metri) și Ineul (2.279 metri).

 

 

Un traseu pe triunghi roșu pleacă din stațiune, spre cascadă cale de 4 kilometri, pe care îl faceți într-o oră și jumătate, după care puteți merge către Lacul Știol sau Izvorul Bistriței, încă 2 kilometri, total traseu dus întors 5-6 ore.

 

 

Puteți accesa și:

Frumusețile ascunse ale României: Lucina – Herghelia din creierii Obcinelor Bucovinei

Frumusețile ascunse ale României: Abaţia cisterciană de la Cârţa, cea mai veche din ţarăLeave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger