Frumusețea stă în ochiul privitorului, mai exact, în zona orbito-frontală a creierului

0

Vorba veche spune că frumusețea stă în ochiul celui care privește, dar câțiva oameni de știință britanici nu s-au mulțumit să ia de bună această vorbă și au studiat să vadă unde exact, în creier, ni se ”aprind beculețele” care ne fac să tragem concluzia că obiectul privit este frumos.

Descoperirea cercetătorilor a fost că o anumită zonă a creierului frontal se ”aprinde” când suntem în fața unei opere de artă sau ascultăm muzică. Studiul lor a concluzionat că, indiferent de natura lor, toate operele de artă acționează asupra aceleiași regiuni a creierului, făcând-o să vibreze. Tocmai această concluzie i-a făcut pe autorii studiului să confirme teoriile lui David Hume și ale altora care spun că frumusețea stă mai degrabă în ochiul celui care privește decât în obiectul privit în sine.

Autorii cercetării au încercat, astfel, să aducă lumină într-o dezbatere veche de milenii, și anume dacă există anumite caracteristici identificabile care fac un obiect să fie frumos și, respectiv, dacă oamenii au un simț abstract al frumosului, care apare indiferent de experiența percepută (muzicală, vizuală etc.). Neurobiologia a răspuns, așadar, întrebărilor filosofice. Studiul a cuprins 21 de voluntari din țări diferite, cu culturi și educații diferite, care au fost rugați să definească un număr de picturi și bucăți muzicale drept frumoase, neutre sau urâte. Activitatea creierului, în timp ce făceau asta, le-a fost monitorizată cu un scaner cu rezonanță magnetică.

Și înaintea apariției acestui studiu partea orbito-frontală a cortexului median a fost legată de percepția frumosului, dar este pentru prima dată când oamenii de știință au putut demonstra locul exact care reacționează la stimuli de acest fel, indiferent că sunt din aria muzicii sau a picturii (adică două simțuri diferite, auz și văz). Demonstrația lor confirmă faptul că frumusețea există ca și concept abstract la nivelul creierului uman. Studiul a fost finanțat de către Wellcome Trust.

 

Sursa și foto: ScienceDaily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger