Frumusețile ascunse ale României: Săritoarea Bohodeiului – regina cascadelor din Apuseni

4

Într-un ghid prăfuit de prin anii ’60, despre traseele prin Apuseni, am citit despre această cascadă sau ,,săritoare”(vezi Săritoarea Putnei), cum îi spun localnicii, şi este singura menţiune despre această minune naturală pe care am întâlnit-o!

de Viorel Irașcu (www.plecatdeacasa.net)

Săritoarea Bohodeiului se află în Muntii Bihor, pe versantul vestic, pe valea pârâului Aleu, şi are nu mai puţin de 80 de metri!!! cădere, într-o zonă sălbatică şi umblată doar de montaniarzii cu experienţă. Pragul cristalin peste care sare acest mic pârâu este spectaculos şi este ascuns privirii călătorului de un pinten montan destul de greu accesibil.

NICI UN INDICATOR nu te îndrumă către acest miracol acvatic. Deşi în zonă există un interes uriaş pentru promovare, doar vreo doi localnici ştiu sau au fost până acolo.

Ajungeţi aici trecând de comuna Pietroasa, care se află la stânga drumului ce vă duce către vestita peşteră a Urşilor-Chişcău, după care, după vreo doi kilometri pe drumul(în curs de modernizare!) ce va ajunge în inima platourilor carstice ale Padişului din zona centrală a Apusenilor(mai precis spre Cetăţile Ponorului şi Rădesei), faceţi stânga pe un drumeag străjuit de un indicator pe care scrie: ,,Tabăra Speranţa”.

După un drum plin de hârtoape şi desfundat de creşterea nivelului apei, întâlniţi tabăra mai sus menţionată, după care, prin pădure, pe malul pârâului Aleu(afluent al Crişului Pietros), mergeţi până ce maşina dumneavoastră nu mai poate înainta, apoi pe jos, urmând marcajul.

Surpriza vine abia după o jumătate de oră de mers, când întâlniţi primele indicatoare montane care vă spun că aveţi o oră şi jumătate de mers, dar săgeata indică o râpă cu o înclinare de cel puţin 50 de grade, care trebuie urcată apoi prin pădure (imaginaţi-vă că eram cu cel mic, de 6 ani, şi ne-am descurcat cu el şi la dus, şi la coborâre, care este mai grea decât urcarea!) şi, în cele din urmă, escaladaţi un pinten montan calcaros aparent inaccesibil.

Aici, oboseala şi drumul nu mai contează, este drept că nici genunchii nu vă mai ascultă, dar ochii şi urechile vă sunt mângâiate de privelişte şi de curgerea vijelioasă a apei.

Citește mai mult pe www.plecatdeacasa.net.

Tags:4 comentarii

  1. Sunt mai multe referinte cu privire la aceasta saritoare, nu numai in ghiduri prafuite din anii ’60. Este un obiectiv turistic foarte cunoscut in Apuseni, si este pomenit in toate ghidurile turistice despre aceasta zona. La Saritoarea Bohodei se poate ajunge si dinspre statiunea Stana de Vale pe un traseu minunat care se bifurca din traseul turistic Stana de Vale – Cabana Padis, in Saua Piscop dintre varfurile Poieni si Bohodei. Cat despre inaltimea de 80m am rezerve, in unele lucrari apre cu 40m.

  2. Draga Adi, as fi si eu curios despre ,,referintele,, astea despre care spui.Da-mi te rog bibliografia.Eu am precizat ca montaniarzii stiu despre ea, dar la marele public,,referintele” astea nu au ajuns.Imi fac, asadar, datoria si popularizez zona.
    Gindeste-te la Duruitoarea sau la Urlatoarea sau chiar la Cascada Cailor si vezi cite se stiu despre ele.Cred ca aceasta cascada merita mai mult.Cit priveste inaltimea, s-ar putea sa gresesc, dar acest articol este un inceput si poate fi imbunatatit.
    Cu respect.

  3. Mi-e greu sa dau referinte bibliografice concrete, insa in putinele ghiduri turistice care mi-au cazut in mana apare intotdeauna, si ma refer in principal la cele referitoare la zona Stana de Vale. Este trist intradevar ca aceasata cascada este prea putin amenajata si popularizata pentru turisti. Eu personal am fost foarte bucuros de articolul tau referitor la acest obiectiv. Personal cred ca ar merita sa incerci si variante dinspre Stana de Vale, unde mai sunt cateva cascade foarte frumoase: Saritoarea Iedutului, Cascada Iadolina, Cascada Moara Dracului, Cascada Laia Mica.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger