Frumusețile ascunse ale României: Cascada Pişoaia din Apuseni

2

Dacă te uiţi pe o hartă turistică, această cascadă se află chiar în inima Munţilor Apuseni, lângă Muntele Găina (1.486 metri), atât de celebru pentru Târgul de fete din iulie din şi mai celebra comună a crăişorului munţilor, Avram Iancu.

de Viorel Irașcu (www.plecatdeacasa.net)

,,Inima” aceasta vaporoasă a  Apusenilor pulsează zgomotos de mândrie moţească şi alege să cadă într-un decor de poveste cu brazi şi molizi, sânziene şi peşteri uriaşe, chiar în mijlocul unui …cătun (crâng pe limba moţilor) cu căsuţele risipite la poalele dealului Struţul.

Crânguşorul se numeşte Nemeş, ca şi cascada de prin partea locului, sau Cascada Miresii, după legenda care le spune fetelor cine le va fi soţ, sau scurt şi cuprinzător- PIŞOAIA.

Cu o cădere de doar 18 metri, această cascadă nu intră în categoria greilor, care adună zeci sau sute de metri (de ex. Cascada Cailor din Munţii Rodnei are 150!!!), dar desenează pe buza prăpastiei un voal frumos de apă care curge printre stâncile de travertin, stânci create în parte chiar de apă, semn că mineralizarea este puternică.

Pentru că travertinul este o rocă sedimentară apărută prin precipitarea calcarului din apă pe stânci, de culoare alb-gălbuie și cu porozitate mare. Exact aşa se vede şi la baza cascadei, unde apele Arieşului Mic se întîlnesc cu pârâul Slatina.

Ajungeţi aici mergând de la Câmpeni – ,,capitala Ţării Moţilor” – (Mihoieşti) spre comuna Avram Iancu, în a cărei rază administrativă se află rezervaţia, şi vă opriţi la indicatorul mare şi verde de pe stânga drumului. Nu aveţi de trecut decât un podeţ şi de mers 10 minute.

De altfel, în Alba, la toate obiectivele naturale importante veţi găsi aşa ceva, laudă Consiliului Judeţean!

Pe bune!

Citește mai mult pe www.plecatdeacasa.net.

Citiți și:

Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice

Călătorie spre Capătul Pământului: De ce este “Perito Moreno” erou naţional argentinian?

Călătorie spre Capătul Pământului – Villa la Angostura şi San Martin de los Andes: oraşe “elveţiene” în Argentina

În spatele ultimei cortine de fier: La biliard cu coreencele

În spatele ultimei cortine de fier: La Palatul Pionierilor


Tags:2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger