Frumusețile ascunse ale României: Bisericuța lui Ștefan de la Pătrăuți. Monument UNESCO

10

Situată la doar doi kilometri de drumul naţional ce leagă oraşele Suceava de Rădăuţi (în sensul acesta de mers, pe stânga) şi lăsată, din păcate, în anonimat de cele din restul Bucovinei, această bisericuţă merită mult mai multă atenţie şi mult mai mult respect. O găsiți la capătul satului, sprijinind un decor tipic bucovinean cu păduri de fag și pășuni, peste care șuieră încă tulnicele răzeșilor lui Ștefan. Un asemenea peisaj am întâlnit și pe plaiurile Mitocului, la mânăstirea Dragomirna, recunoscută ca având cea mai înaltă turlă din Moldova de nord. Bisericuța din Pătrăuți are hramul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” și este singura din cele șase din Bucovina aflate în patrimoniul mondial UNESCO, care este ctitorită de Ștefan cel Mare.

 


de Viorel Irașcu (Plecatdeacasă.net)

 

Gândiţi-vă că în România aproape nimic nu rezistă vremurilor, istoriei şi ignoranţei aşa-ziselor autorităţi şi imaginaţi-vă că de peste 500 de ani (n.a.1487) această ctitorie a lui Ştefan cel Mare stă stingheră și micuță, dar cu pictura interioară intactă. Interesant este că în interior, pe pereții pronaosului, se poate vedea un portret al lui Ștefan cel Mare, creație a unui meșter zugrav grec, dar în care marele domnitor este înfățișat cu barbă… roșie.

 

 

Păcat că interiorul nu ne-a fost accesibil. Dacă aveți timp vă puteți interesa în sat, la casele din jur sau la primărie.

O construcţie perfect dimensionată arhitectonic în micimea ei (ia vedeţi cum arată Catedrala Mântuirii Neamului!; alte vremuri, alte nevoi), cu un plan în formă de trifoi (triconc) și cu pictură exterioară doar pe faţada vestică. Aici au fost descoperite câteva scene din ,,Judecata de Apoi”, în timp ce pe celelalte laturi a existat o friză de plăci ceramice unde, se pare, domină verdele şi violetul.

Violet de Pătrăuţi, ăsta da brand turistic!

 

 

A funcționat până pe la 1800 ca lăcaș de rugăciune pentru o mânăstire de călugărițe, an în care un ordin austriac-samavolnic a interzis desfășurarea activităților monastice și aici dar și în multe locuri din Bucovina.

Exteriorul se pare că nu a fost pictat integral niciodată, deși, după cum vedeți în fotografii, s-au decopertat bucăți de tencuială sub care s-au descoperit fresce, pe fațada vestică, după cum spuneam.

Există discuții cu privire la perioda în care au fost pictate frescele exterioare, unele opinii vehiculând secolul al XV lea, altele secolul al XVI lea.

În interior veți admira pe lângă pictura cu Ștefan cel Mare cu barbă roșie, încă două picturi interesante și anume ,,Cavalcada Sfântului Constantin” pe peretele vestic al pronaosului și scena ,, Plângerii lui Iisus” situată în naos.

 

 

Un mic sondaj mi-a relevat un adevăr trist. Am întrebat niște elevi dacă știu despre această biserică sau despre cea din Arbore, ambele din patrimoniul mondial. Nimeni nu știe care sunt valorile culturale sau naturale adevărate ale României. Cele pe care ALȚII ni le recunosc și cărora noi le dăm cu piciorul, deși sunt situate la doi pași de străzile noastre pline de oferte greco-austriece.

Devine astfel, o datorie de onoare ca blogger de nișă turistică să aduci la cunoștința oamenilor aceste frumuseți ascunse ale țării tale.

 

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Plecatdeacasă.net, unde puteţi fi la curent cu drumurile lui Viorel Iraşcu spre frumuseţile ascunse ale României.

 

Puteţi vedea şi:

Frumusețile ascunse ale României: Gâlcescu, frumusețea lacustră a Parângului

Frumusețile ascunse ale României: Defileul Latoriței. Puține de spus în multe cuvinte

Frumuseţile ascunse ale României: Vulcanii noroioşi de la Hăşag. Dispăruţi, dar cu urme!

Frumusețile ascunse ale României: Stâlpii totemici din Ţara Bârsei

Frumuseţile ascunse ale României: Cheile Orzei (Ialomiţa), aval de Scropoasa

Frumuseţile ascunse ale României: Cornetu, singura mânăstire din lume pe sub care trece trenul

Frumuseţile ascunse ale României: Muscel, un sat uitat din Ţinutul Troiţelor

Frumuseţile ascunse ale României: Cheile şi cascada Lotrişorului

Frumuseţile ascunse ale României: Canaraua Fetii-minicanionul misterios din sudul Dobrogei

Frumuseţile ascunse ale României: Mica legendă a Pietrei Teiului

Frumuseţile ascunse ale României: Palatul Cnejilor – Ceahlău

Frumuseţile ascunse ale României: Transfăgărăşanul, şoseaua transcarpatică transformată în mândrie naţională

Frumuseţile ascunse ale României: Babadagul şi Geamia Gazi Paşaş

Frumuseţile ascunse ale României: Peştera Poarta lui Ionele şi Cheile Ordâncuşei

Frumuseţile ascunse ale României: Ghelniţa, biserică monument UNESCO


 


 


10 comentarii

  1. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Lacurile Petrimanu și Galbenu de pe Latorița- splendoare în apă | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Într-adevăr, este o biserică excepțională, pe nedrept uitată. Una dintre primele ctitorii ale laui Ștefan cel Mare. Merită mai mult, mai ales că pictura a fost restaurată recent. Portretul lui Ștefan, este inedit: domnitorul este în anii tinereții, culoarea bărbii este neașteptată și probabil veridică. Se pare că biserica a fost ridicată de predecesorul său, iar Ștefan a finalizat-o, iar pictura respectivă a fost aplicată peste cea a ctitorului inițial.

  3. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Vovidenia- singura mânăstire de rit vechi din lume | TOTB.ro - Think Outside the Box

  4. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Izbucul Tăuz din Apuseni | TOTB.ro - Think Outside the Box

  5. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Drumul Oierilor/Drumul Regelui/DN 67C- Transalpina | TOTB.ro - Think Outside the Box

  6. Pingback: Cetatea Câlnic- Alba. Monument UNESCO | TOTB.ro - Think Outside the Box

  7. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Transrarăul – noua șosea de peste munte | TOTB.ro - Think Outside the Box

  8. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Topul celor mai înalte vârfuri de munte | TOTB.ro - Think Outside the Box

  9. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Lucina – Herghelia din creierii Obcinelor Bucovinei | TOTB.ro - Think Outside the Box

  10. Pingback: Frumusețile ascunse ale României: Lacul Lala Mare- lumea pierdută a Ineului rodnean | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger