Vot in Parlamentul European: Carnea trebuie sa fie fara aditivi alimentari

0

Parlamentul European a refuzat sa autorizeze la nivel european folosirea trombinei bovine si/sau porcine ca aditiv alimentar. Aceasta enzima, derivata din parti comestibile ale animalelor, poate fi folosita pe post de liant al unor parti de carne separate intr-un singur produs.

Comisia Europeana propusese includerea trombinei bovine si/sau porcine pe o lista a aditivilor alimentari care pot fi utilizati in Uniunea Europeana.  Totusi, deputatii europeni au blocat aceasta propunere, aproband in plen o rezolutie prezentata de Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a PE, cu 370 voturi pentru, 262 impotriva si 32 abtineri si exercitandu-si astfel dreptul de veto conform asa-numitei “proceduri de reglementare cu control”, relateaza Agerpres.

Rezolutia atrage atentia asupra “riscului evident de a induce in eroare consumatorul” in cazul autorizarii trombinei. Chiar inaintea votului, comisarul european pentru sanatate publica John Dalli sustinuse ca autorizarea acestui aditiv alimentar nu ar viza decat “clarificarea situatiei”.

Executivul UE pledeaza pentru o mai mare armonizare a legislatiilor nationale in acest domeniu, trombina fiind deja autorizata in unele state membre ca “element auxiliar in procesul de fabricatie” si nu ca “aditiv alimentar”.
Dalli a adus ca argument si faptul ca autorizarea trombinei drept aditiv alimentar ar duce la comercializarea unor produse din carne “mai ieftine’, ceea ce ar fi in avantajul consumatorilor cu putere de cumparare mai redusa.

Totusi, eurodeputatii nu s-au lasat induplecati de aceasta pledoarie. “O friptura este o friptura, iar un jambon este un jambon”, a spus dezarmant eurodeputatul social-democrat Jo Leinen. Deputatii europeni considera ca masurile propuse de CE nu sunt suficiente pentru a asigura consumatorilor o protectie adecvata.

Parlamentul European mai subliniaza de asemenea riscurile mari de infectare cu bacterii patogene, tinand cont de faptul ca procesul de unire a mai multor bucati de carne mareste semnificativ suprafata utilizata si ca acest proces se poate derula la rece, fara adaos de sare si fara niciun fel de proces de incalzire ulterior.

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger