Frigiderul solidarităţii: cum reuşeşte un oraş spaniol să combată risipa de mâncare

4

Restaurantele, dar şi locuitorii din oraşul spaniol Galdakao îşi duc resturile de hrană într-un frigider imens, aflat pe un trotuar din centrul localităţii. În jurul său a fost construit un gard de lemn, care să indice faptul că nu e vorba de un aparat electrocasnic abandonat, ci de un proiect-pilot menit să lupte cu risipa de mâncare.

 

 

Proiectul “frigiderul solidarităţii” a fost lansat acum şapte săptămâni în Galdakao (un oraş cu 29.000 de locuitori) şi este o premieră pentru Spania: localnici, dar şi restaurante sau localuri pot depozita acolo resturi de mâncare sau hrană nefolosită, pe care ar fi urmat să o arunce la gunoi. Orice produs lăsat în frigider poate fi luat de oricine crede că are nevoie de el. “Cred că am reuşit, până acum, să economisim 300 de kilograme de hrană care altfel ar fi ajuns la gunoi”, spune Álvaro Saiz, organizatorul proiectului.

Ideea i-a venit după ce a văzut că nu se caută soluţii pentru eterna problemă a hranei aruncate iresponsabil de către supermarketuri. S-a documentat şi a descoperit că în Berlin, Germania, există o reţea de frigidere din care oricine se poate servi, aşa că a decis că experimentul trebuie încercat şi în Spania. Două luni a durat faza birocratică a proiectului (hârţogăria, asigurările) şi, în acest răstimp, unele voci au fost critice la adresa ideii. “Dar am realizat că oamenii care nu sprijineau ideea de fapt nu înţelegeau ce voiam să facem”, spune Saiz.

“Scopul proiectului nu este să hrănească numai nevoiaşii. Nu este un act caritabil. Este vorba de a folosi hrană care, altfel, ar ajunge la gunoi. Nu contează cine ia ceva din frigider. Poate fi şi Julio Iglesias. Este vorba exclusiv de recuperarea unei valori şi de lupta cu risipa de mâncare”, explică acesta. Proiectul are şi un set de reguli stricte: nu se depozitează, în frigider, peşte crud, carne crudă sau ouă, dar nici produse care au depăşit perioada de valabilitate; orice produs făcut în casă trebuie să aibă o etichetă care să indice când a fost făcut. O echipă de voluntari trebuie să verifice periodic frigiderul, pentru a-l goli de produse care expiră – asta, teoretic, deoarece până acum tot ce s-a pus în frigider s-a luat zilnic.

Săptămâna trecută, şi oraşul Murcia, tot din Spania, aflat la peste 600 de kilometri distanţă înspre sud, a preluat ideea şi astfel a răsărit al doilea “frigider al solidarităţii” din acest stat, iar Saiz susţine că a primit telefoane de la comunităţi de peste tot din Spania (dar chiar şi din Bolivia), interesate să deruleze o operaţiune asemănătoare. Restaurantelor li se pare o idee bună, mai ales că, spun reprezentanţii acestora, un local aruncă multă mâncare de altfel încă bună şi este păcat de atâta risipă.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: The Guardian

 

Puteţi citi şi:

Franţa va obliga marile supermarketuri să ofere mâncarea nevândută în scopuri caritabile

Paradox românesc: Oameni care mor de foame şi tomberoane pline de mâncare

Risipa de hrană: Experienţa americană versus satul românesc

VIDEO De ce irosim atâta mâncare

Mesajul unei proprietare de restaurant pentru persoana care a scormonit în gunoaiele localului


4 comentarii

  1. ‘s curios unde e frigideru’ ala in Berlin! Io n-am auzit de el! (imi pot cumpara mancarea, din fericire). Insa nu am mai auzit de un frigider pentru saraci in Berlin. Si credeti-ma, daca ar exista asa ceva, presa germana ar vui de stiri legate de “bunatatea traditionala a berlinezilor”! Parol, monsher!

  2. un lucru asemanator facem la munca. Cativa colegi aduc excesul de mancare si dau mail (in special cand se pleaca in vacante) – suntem platiti suficient de bine incat sa nu ne deranjeze cei 2-3 banuti pierduti la pubela dar suntem la fel de bine educati sa intelegem ca pe langa pretul aruncat mai vine si procesul de reciclat/degradarii deseurilor cat si lipsa corectitudinii societatii: eu arunc si altii abia au ce manca.

    • Bine zis si tare as vrea, ca aceasta metalitate sa fie la nivel national…nu gresit, la nivel international. Sa le intre in cap si celor cu bani multi. Ai masina, casa, familie, en… excursii etc.. iar altu moare de foame. Chiar si asa, majoritatea care au bani, zic ca nu le este de ajuns :))

  3. Pingback: Un restaurant deschide un frigider pentru ca surplusul de mâncare să fie donat nevoiașilor – Vești Bune

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger