Frigiderul care răceşte fără electricitate

0

Chiar dacă pentru ţările “lumii civilizate”, ideea de anu a avea un frigider poate părea absurdă, numeroase zone ale lumii se confruntă cu probleme grave legate de alimentaţie tocmai din lipsa unui sistem adecvat de conservare a hranei. Mitticool încearcă să deschidă drumul pentru găsirea unei soluţii, oferind posibilitatea de a răci mâncarea fără energie electrică.

 

3032578-inline-s-mitticool-002

 

Mitticool este realizat din lut şi poate păstra legumele proaspete, ba chiar şi produsele lactate, până la o săptămână. Frigiderul de mici dimensiuni a fost inventat de Mansukhbhai Prajapati, un indian care încearcă să contribuie la rezolvarea unei probleme bazale. Frigiderul produs dintr-un lut poros este prevăzut cu un rezervor de circa 20 de litri, care trebuie umplut cu apă. Treptat, apa se scurge prin materialul poros şi, în timpul unei zile călduroare, apa se evaporă, ducând la răcirea lutului şi la păstrarea în condiţii relativ bune a produselor dinăuntru. Prajapati spune că temperatura din acest frigider este cu opt grade Celsius mai scăzută decât în mediul ambiental.

“Frigiderul ăsta nu e deloc dăunător sănătăţii şi este 100% prietenos cu mediul. De asemenea, nu necesită reparaţii,” arată inventatorul Mitticool, al cărui preţ se ridică la circa 50 de dolari. Din păcate, pentru moment, frigiderul se poate realiza doar manual, iar producerea unui singur “aparat” durează cam zece zile. Mai mult, frigiderele de lut sunt foarte grele, fiind nevoie de doi bărbaţi pentru a ridica şi transporta un Mitticool. Cu toate acestea, Prajapati vinde lunar circa 230 de bucăţi în India, Kenya şi Emiratele Arabe Unite. În India, 400 de milioane de oameni nu au acces la electricitate, iar dezvoltarea unui asemenea sistem de răcire poate fi o soluţie pe termen mediu.

Sursa: FastCoexist

Puteţi citi şi:

VIDEO Viaţa fără lumină. Un filmuleţ dintr-un sat fără electricitate

Turnul care colectează apă potabilă din aer


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger