Frica de fraudã și micșorarea costurilor, principalele griji ale românilor când vine vorba de alegeri

0

Peste jumãtate dintre cetãțeni nu cred în corectitudinea alegerilor romanești, considerând cã alegerile din România sunt afectate de factori externi, alții decât votul cetãțenilor, iar 11% dintre români nu cred cã sunt liberi sã voteze cu cine vor, arata cercetarea „Românii despre sistemul electoral românesc”, realizatã în cadrul programului Studii Electorale Românești al Fundației Soros România. 

 

 

Teama de fraudã electoralã este de altfel principalul motiv pentru care 59% dintre români nu sunt de acord cu votul prin corespondențã, iar 63% dintre români nu susțin introducerea votului electronic.

Numãrul românilor care nu au vreo opinie cu privire la sistemul electoral din România este foarte mare, în mod constantaproximativ 20% dintre români nu rãspund la întrebãrile pe aceste teme, simptom al lipsei de dezbatere politica realã.

Sistemul electoral actual, o necunoscutã pentru români

În același timp, 78% dintre români se considera puțin sau foarte puțin informați în legãturã cu legislația electoralã, iar 68% spun același lucru despre procedurile de vot din România.

Cercetarea „Românii despre sistemul electoral românesc”, realizatã în noiembrie 2011, mai arãta cã 77% dintre alegãtori românii nu cunosc datã alegerilor locale din 2012, iar 78% nu știu cine sunt posibilii candidați la Primãria localitãții, la 7 luni pânã la data alegerilor.

45% dintre români sunt de acord cu suprapunerea alegerilor generale și locale pentru anul viitor, 34% cred cã cele douã scrutine ar trebui sã aibã loc în zile diferite, iar 21% nu au nicio opinie.

În același timp, majoritatea responden’ilor – 53% – sunt de acord cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, 20% cred cã nu este o schimbare bunã, iar 27% nu au o opinie.

Scãderea costurilor de organizare este cel mai important motiv pentru schimbarea procedurilor electorale pentru pește jumãtate dintre cei care sunt de acord cu aceste schimbãri.

Sistemul uninominal și majoritar este susținut de 32% dintre respondenți, iar actualul sistem, uninominal și proporțional, mai este susținut de doar 12% dintre români.

—-

Studii Electorale Românești este un program de cercetare periodicã a participãrii electorale și a comportamentului de vot în România inițiat de Fundația Soros România în anul 2009.

Analiza de fațã folosește datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populația României în vârstã de cel puțin 18 ani, pe un eșantion de 1200 de persoane în vârstã de cel puțin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%.  Culegerea datelor s-a realizat în perioada 6-19 noiembrie 2011, de cãtre The Gallup Organization România.

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger