Freeshop-ul de la Biblioteca Alternativă

1

Biblioteca Alternativă vă invită astăzi, între orele 12:00 şi 15:00, să donaţi diferite lucruri (haine, electronice, electrocasnice, cărţi, jocuri etc) pe care le aveţi pe acasă şi de care nu mai aveţi nevoie, luând altele în loc. Tot ce rămâne la ora închiderii va fi donat persoanelor fără posibilităţi materiale. Eventul va avea loc în curtea Bibliotecii Alternative (aici găsiţi adresa), care vă roagă să-i anunţaţi dacă aveţi idei de locuri unde pot dona ce rămâne după freeshopuri sau o maşină cu care să transporte lucrurile.

Manifestul freeshop-ului:

• Freeshop-ul funcţionează pe principiul împărţirii de bunuri între indivizi, reprezentând un proiect de auto-organizare anticapitalistă (se opune ideii de bani care sunt investiţi în consum).

• Spre deosebire de magazin sau talcioc, „tranzacţiile” se fac fără bani şi nu implică reciprocitatea, fapt ce contrazice logica fundamentală a pieţei.

• Freeshop-ul nu reprezintă un centru caritabil, fiind deschis absolut tuturor celor care doresc să ofere sau să primească anumite obiecte. Astfel, acesta reprezintă unul dintre puţinele contexte sociale în care toţi indivizii sunt egali în drepturi şi posibilităţi de achiziţionare bunurilor.

• Pe lângă valoarea materială, obiectele din freeshop au şi o valoare istorico-sentimentală, purtând amprenta trecerii timpului, împreună cu cea a posesorilor anteriori.

• Componenta ecologică este de asemenea semnificativă, majoritatea chestiilor din freeshop fiind obiecte reciclate.

În spatele ideii de freeshop există o puternică semnificaţie generată de circuitul bunurilor în natură şi al apropierii între indivizi care nu se cunosc personal. De asemenea, freeshop-ul reprezintă în sine un manifest anticapitalist, spunând NU consumerismului, proceselor de producţie, banilor şi puterii cu care aceştia îi învestesc pe posesorii lor etc.

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger