Mâncare în valoare de 17 miliarde de lire sterline este aruncată la gunoi în fiecare an doar în Marea Britanie. Risipa este mană cerească pentru cei care trăiesc din resturile de la gunoi, care se numesc, mai nou, “freegani”. Jurnalistul Charlie Cooper de la Independent a petrecut o seară cu un vegan și a văzut care e “recolta” din containerele de gunoi.
El și-a petrecut o seară cu Marc Brown, freegan. În fiecare duminică seară acesta vizitează cinci supermarketuri de lângă casa sa și găsește la gunoi suficientă mâncare pentru a-și hrăni familia și prietenii timp de o săptămână. Freeganul denumește o persoană care trăiește din mâncarea pe care alții o numesc “gunoi”. Expediția jurnalistului alături de Marc scoate la iveală mai multe pachete de bacon și cârnați, o pungă de budincă de ciocolată, mai mulți ardei, nenumărate ciuperci, iaurt, brânză, două pizza și aproape 100 de roșii, dar și jumătate de rață. Toată mâncarea, spune Marc, este perfect comestibilă.
Recesiunea a făcut mâncare să fie și mai valoroasă. Peste 2,2 milioane de copii și 2 milioane de adulți trăiesc în sărăcie în Marea Britanie. Organizața Oxfam estimează că doar în Marea Britanie sunt irosite 3 milioane de tone de mâncare de industria alimentară, ironia fiind că aproape un miliard de oameni la nivel global se culcă seara flămânzi.
Freeganul Marc Brown nu este, însă, sărac, el locuiește într-o casă mică din suburbiile Wakefield din West Yorkshire. El nu cumpără niciodată mâncare și trăiește exclusiv din ce găsește în coșurile de gunoi de lângă supermarketuri. “Mi-aș dori să nu se risipească atâta mâncare și să nu pot să fac asta”, spune el. Multe supermarketuri, însă, le îngreunează treaba freeganilor prin încuierea containerelor de gunoi sau prin sabotarea mâncării înainte de a o arunca, pentru a descuraja freeganismul.
Mare parte din mâncare aruncată de supermarketuri este expirată, dar asta nu înseamnă nimic pentru un freegan. Marc spune că poți să-ți dai seama singur dacă mâncarea mai este bună sau nu după cum arată și miroase. În trei ani de când este freegan nu s-a îmbolnăvit niciodată.
La valoarea mâncării din supermarketuri, recolta pe care o strânge pentru o săptămână ar valora cam 1.000 de lire sterline. Guvernul estimează că, anual, se risipește mâncare în valoare de 17 miliarde de lire sterline în Marea Birtanie, trei sferturi provenind din locuințe, iar restul de la industria alimentară. Guvernul britanic a inițiat o campanile, Love Food Hate Waste, prin care încearcă să schimbe mentalitatea britanicilor și să îi determine să folosească ingredientele cât mai eficient pentru a reduce cantitatea de mâncare aruncată la gunoi.
Foto: Independent
Un comentariu
Pingback: VIDEO Perennial Plate – Despre cum hrana nu trece doar prin stomac, ci și prin cap | TOTB.ro - Think Outside the Box