Free to Run, povestea libertății de a alerga, în deschiderea festivalului Pelicam

0

Pelicam 2016 începe în pas de alergare cu un film – document al evoluției alergatului de la un sport practicat exclusiv pe stadion de către bărbați la o expresie universală a libertății și pasiunii.

“Free to Run (r. Pierre Morath, 2015, Franța/Elveția/Belgia) este documentarul care va deschide ediția a cincea a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – Pelicam. De pe străzile New York-ului până pe traseele din Alpi, de la Sao Paolo la Paris, Beijing sau Sydney, bărbați și femei, campioni și oameni obișnuiți, milioane de oameni ca noi aleargă în fiecare an. Totuși, doar cu 50 de ani în urmă, această activitate era complet rezervată bărbaților și restrânsă doar pe stadioane cu reguli sexiste și înapoiate. Pentru prima dată, Free to Run spune povestea fabuloasă a evoluției alergatului – un act militant și marginal care a devenit o pasiune universală.

Documentarul arată, în același timp, cum sportul modern a făcut  ca omul să uite originile alergatului. Free to Run este un mesaj pentru toți cei care au uitat simplitatea sportului. Chiar dacă a devenit un sport de masă, alergatul este încă legat de natură, de orice potecă din pădure și de orice drum neasfaltat. Chiar dacă a devenit o industrie, sportul încă poate fi expresia libertății în forma cea mai pură.

FREE TO RUN – TRAILER – ENGLISH VERSION from YUZU Productions on Vimeo.

Filmul va fi proiectat în prezența unuia dintre protagoniștii documentarului, Noël Tamini, cronicar sportiv, fondator al revistei Spiridon, cunoscută de toți alergătorii din anii ’70 ca fiind susținătoarea spiritului liber în sport. Elvețianul de 79 de ani care își împarte acum viața între Etiopia și Maramureș va fi prezent la proiecția filmului Free to Run din deschiderea festivalului. Filmul va fi proiectat în același timp în Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea, în aer liber.

Pentru a împărtăși bucuria unui act atât de simplu, dar cu o istorie atât de controversată, echipa Pelicam își provoacă invitații și spectatorii la o alergare în aer liber. Sâmbătă, 18 iunie, începând cu ora 9 dimineața, ieșim la jogging pe un traseu în jurul Lacului Ciuperca din Tulcea. Fără înscrieri, fără numere pe tricou, fără trofee, doar cu bucuria copilărească a unei ture de baltă.

Lacul Ciuperca este, în acest an, și gazda Cinemobilului. Acesta vine din Cluj special pentru Pelicam.  Cinemobilul parchează în campingul festivalului de pe malul lacului Ciuperca și îi așteaptă la film pe tulcenii ieșiti la plimbare. Campingul Pelicam devine, astfel, un nou spațiu de proiecții, unul în aer liber, deschis tuturor. Selecția filmelor proiectate cuprinde, de asemenea, documentare despre mediu și oameni în premieră națională.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger